37

Zelf een houten veranda maken? Lees deze tips

Een veranda in de tuin heeft ontzettend veel voordelen. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat je elk seizoen kunt genieten van het buitenleven. Je kunt er gezellig dineren met vrienden en zelfs in de avond nog aangenaam relaxen. De overkapping is een soort verlenging van je woonkamer en ziet er bovendien heel luxe uit. We zouden dus niet weten waarom je géén veranda moet aanschaffen. Je kunt ze kant-en-klaar kopen en zelfs laten opbouwen, maar het is ook mogelijk om zelf een veranda te maken! In dit artikel geven we een aantal tips voor het bouwen van een houten veranda aan huis.

Tip 1. Kies het juiste materiaal

Het is belangrijk om te werken met materiaal van goede kwaliteit. Anders kan de constructie na verloop van tijd zwak worden. Je kunt kiezen uit hout, kunststof en aluminium. Onder thuisklussers is Douglas hout vaak de populairste keuze. Dit soort hout is perfect voor schuttingen, blokhutten en overkappingen. Het heeft ook een prachtige warme uitstraling! Met dit materiaal voeg je veel sfeer toe aan de achtertuin.

Tip 2. Check of je een vergunning nodig hebt

Voordat je begint met bouwen moet je uitzoeken of je een vergunning nodig hebt. In de meeste gevallen is dit gelukkig niet nodig, maar het kan geen kwaad om het dubbel te checken. Het zou jammer zijn als je achteraf (of tijdens het bouwen) voor verrassingen komt te staan.

Tip 3. Maak of zoek een goede bouwtekening

Op internet zijn genoeg handige bouwtekeningen te vinden. Deze kun je letterlijk overnemen of een beetje aanpassen naar je eigen smaak. Let op: Pas alleen de constructie aan als je er verstand van hebt. Vraag eventueel om advies bij een handige vriend of bij een professional. Naast de vele bouwtekeningen zijn er ook een hoop handige instructiefilmpjes te vinden. Met deze hulpmiddelen moet het helemaal goedkomen!

Tip 4. Maak een lijstje met benodigdheden en afmetingen

Een duidelijk lijstje met alle benodigdheden is ook niet geheel onbelangrijk. Zet niet alleen de spullen voor de houten veranda op de lijst, maar vergeet ook het gereedschap en de benodigdheden voor de fundering niet. Dit zorgt ervoor dat je een duidelijk overzicht houdt. Zet ook meteen alle exacte afmetingen erop zodat je geen fouten maakt met de verschillende maten in de bouwmarkt.

Tip 5. Vraag om extra hulp

Het bouwen van een veranda is een flinke klus. Wat extra hulp kan daarom zeker geen kwaad! Onze tip: Maak er meteen een gezellige dag van met een hapje en een drankje. Dan wil de buurman, je vriendengroep of handige familie best even komen helpen.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply