26

Wie een huis koopt moet vooruitkijken

Wie een huis wil gaan kopen, moet daarbij altijd een beetje vooruit in de tijd kijken. Het is belangrijk dat het huis op dit moment aan al je wensen en eisen voldoet, maar minstens zo belangrijk dat het dit ook in de nabije en misschien ook wat verdere toekomst blijft doen. Een huis koop je doorgaans tenslotte niet voor een jaartje of twee, je wilt er graag met plezier een aardige tijd in kunnen blijven wonen.

Een huis om in op te groeien

Wie heel jong is en een eerste huis koopt, is vaak wel bezig met de toekomst. Voor veel jongeren is het eerste huis ook echt een eerste stap op de woningmarkt. Het gaat vaak om een woning waarvan zij verwachten dat zij er een aantal jaren prettig in kunnen wonen. Veel meer dan een jaar of vijf wordt er meestal niet vooruit gekeken; als je jong bent is dat al heel wat. De woning moet vooral voldoen aan de wensen van nu. Gelegen zijn op een plek waar je nu prettig kan wonen, en misschien geschikt zijn om samen met een partner in te kunnen wonen. De nabijheid van de werkplek is vaak belangrijk, maar ook zaken als voorzieningen die het leven leuker en makkelijker maken worden vaak meegewogen.

Het volgende huis dat wordt gekocht, wordt vaak met het oog op de langere termijn uitgezocht. Dit is de periode waarin mensen bezig zijn of gaan denken aan het stichten van een gezin, of simpelweg vinden dat zij nu echt toe zijn aan een ‘grote mensen huis’. Er wordt kritischer gekeken naar de beschikbare ruimte en het aantal kamers. Is het een fijne plek om op te groeien voor kinderen? Zijn er voorzieningen die bij een gezin passen? Hoe zit het met uitvalswegen en openbaar vervoer? Het huis dat in deze fase van het leven wordt gekocht, wordt vaak het meest met het oog op de toekomst uitgezocht. Dit is dan ook het huis waar de meeste mensen een heel groot deel van hun leven doorbrengen.

Rekening houdend met later

Rekening houdend met later

Waar sommige mensen nooit meer weggaan uit het huis dat ze hebben gekocht, geldt voor velen dat ze hierna nog minimaal één keer verhuizen. Ook hier is het belangrijk om goed vooruit te kijken. Dit is tenslotte in veel gevallen het huis waarin je oud zal worden. En al is het misschien minder leuk om daarnaar vooruit te kijken, het is wel handig. Want comfort en een prettige woonomgeving worden steeds belangrijker.

Wie denkt aan een woning waarin je op latere leeftijd prettig kan wonen, denkt al snel aan een gelijkvloerse woning. Toch is dit helemaal niet nodig. Met een traplift wordt ook een woning met verdiepingen prima begaanbaar, ook als het lopen wat moeilijker gaat. Traplift prijzen vallen vaak reuze mee, zeker als in het achterhoofd wordt gehouden dat dit de keuzevrijheid op het gebied van woningen stukken groter maakt. Bekijk een huis dat je koopt met oog op de toekomst dus niet alleen op hoe het er nu uitziet, maar vooral ook op wat er later eventueel mogelijk is. Dat is vaak stukken meer dan je denkt.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply