15

Welke nadelen zitten aan het gebruik van zacht water?

De afgelopen jaren hebben steeds meer mensen een waterontharder in huis genomen. De voornaamste reden hiervoor is dat deze huishoudens enorm veel last ondervinden van kalk en dit zo snel mogelijk laten verdwijnen. Met een waterontharder is dit mogelijk doordat het de mineralen calcium en magnesium uit het drinkwater onttrekt. Deze mineralen klonteren uiteindelijk samen waaruit kalk ontstaat. Wanneer je veel last hebt van kalkaanslag dan is zacht water de ideale oplossing. Veel mensen kiezen voor zacht water vanwege de vele voordelen die het met zich meebrengt, maar zitten er dan ook nadelen aan het gebruik? Dat lees je uiteraard in dit artikel dus lees snel verder!

De vele voordelen van zacht water

Door te kiezen voor een waterontharder krijg je zonder problemen zacht water in huis. Dit is 100% kalkvrij water, waardoor je nooit meer last hebt van vervelende kalkaanslag in bijvoorbeeld de badkamer. Ondanks dat zacht water de kalk laat verdwijnen brengt het nog meer voordelen met zich mee. Hieronder geven wij je graag een beknopt overzicht:

  • Besparing van uw energierekening
    De kalkaanslag in huishoudelijke apparaten hecht zich aan het verwarmingselement. Hierop heeft het een isolerende werking, waardoor je te maken krijgt met rendementsverlies. Het gevolg hiervan is dat je meer energie gaat verbruiken voor hetzelfde resultaat. Met zacht water van een waterontharder heb je hier geen last meer van.
  • Minder schoonmaakmiddelen nodig
    Vandaag de dag weten veel mensen niet dat kalk de werking van wasmiddel, allesreiniger en wasverzachter vermindert. Kalk bindt zich gemakkelijk aan deze middelen, waardoor je een grotere hoeveelheid nodig hebt voor een optimale werking. Met zacht water van een waterontharder heb je geen last meer van kalk. Dit maakt het mogelijk om een kleinere hoeveelheid van deze schoonmaakmiddelen te gebruiken. Daarnaast hoeft je geen agressieve antikalkmiddelen meer te gebruiken. Hiermee ben je milieuvriendelijker bezig en doe je langer met een fles wasmiddel.
  • Beter voor uw huid en haar
    Steeds meer mensen ontdekken dat kalk een negatief effect heeft op onze huid en haar. Kalk zorgt ervoor dat de vetlaag van onze huid beschadigt. Hierdoor krijg je sneller last van een droge huid. Daarnaast blijft er na iedere douchebeurt een klein laagje kalk achter in ons haar waarvoor je conditioner gebruikt. Met een waterontharder krijg je zacht water en zal je merken dat jouw huid en haar voelbaar zachter is.

Zacht water kent vrijwel geen nadelen

Zacht water kent vrijwel geen nadelen

Je bent inmiddels bekend met de voordelen die zacht water met zich meebrengt. Hoogstwaarschijnlijk klinkt een waterontharder te mooi om waar te zijn, maar dat is het zeker niet. Er zit bij het gebruik van zacht water geen addertje onder het gras. Hiermee bedoelen wij dat er vrijwel geen nadelen zitten aan het gebruik van zacht water. Wanneer we toch een paar nadelen moeten benoemen, dan komen wij op het volgende uit:

1. De smaak van water veranderd

Wie dagelijks kraanwater drinkt zal direct na de plaatsing van een waterontharder merken dat het water anders smaakt. Dit komt doordat zacht water geen kalk meer bevat en daardoor een mildere smaak heeft. In het begin zal dit schrikken zijn, maar verloop van tijd went dit vanzelf. Na enkele maanden weet je niet meer anders en zal je toegeven dat zacht water aanzienlijk lekkerder smaakt dan hard water uit de kraan.

2. Niet te gebruiken in de verwarmingsketels

Het grootste nadeel van zacht water in huis is dat het niet aangewezen is om te gebruiken in de verwarmingsketels van bepaalde merken. Indien dit het geval is, dan schrijft de fabrikant een bepaalde resthardheid voor. Dit kan je tegenwoordig gemakkelijk zelf instellen op jouw waterontharder. Op die manier voorkom je dat het zacht water in jouw huis eventueel schade aanricht aan de verwarmingsketel.

Nadelen wegen niet op tegen de voordelen

Zoals je kunt lezen wegen deze twee nadelen niet op tegen de vele voordelen die het zachte water van een waterontharder met zich meebrengt. Daarom zijn waterontharders vandaag de dag populairder dan ooit tevoren. Wanneer omarm jij het gebruik van zacht water in huis?

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply