18

Is het verstandig om je huis te verkopen?

In de afgelopen 400 jaar zijn de huizenprijzen nog nooit zo hoog geweest als in de afgelopen jaren. Door een tekort aan woningen en een zeer lage hypotheekrente, zijn de prijzen enorm gestegen. Voor woningbezitters waren de afgelopen jaren een goede periode voor hun vermogen. Maar de waarde van een woning kan niet eeuwig blijven stijgen, waardoor steeds meer woningeigenaren nadenken over het ideale verkoopmoment.

Hoe meer er voor jouw huis wordt betaald, hoe beter natuurlijk. Wanneer je meer geld voor je huis krijgt, krijg je zelf ook meer financiële ruimte. Maar kun je ook een nieuw huis voor de juiste prijs vinden? Of wil je bijvoorbeeld verhuizen naar het buitenland en zoveel mogelijk geld voor je koopwoning ontvangen? In dit artikel kun je alles ontdekken over de beste tijd om je koophuis in de verkoop te zetten!

Is dit de perfecte tijd om mijn huis te verkopen?

Natuurlijk is de perfecte tijd om een huis te verkopen iets persoonlijks, omdat iedere huizenverkoper een uniek motief hiervoor heeft. Toch is er veel een grote groep huizenbezitters een globaal antwoord. In de afgelopen jaren heeft de huizenmarkt een zeer lastige tijd gekend. Na de kredietcrisis daalden de huizenprijzen, waardoor veel woningeigenaren met hun huis onder water kwamen te staan. Inmiddels is de huizenmarkt in de afgelopen jaren enorm gestegen, waardoor de meeste woningeigenaren niet meer onder water staan of zelfs hun vermogen enorm hebben zien groeien.

Met name in de grote steden van Nederland zijn de prijzen door het dak gegaan, doordat op deze gebieden de vraag naar woonruimten het meest groot is. De vraag naar een huis werd zo groot, dat bieders tientallen procenten boven de vraagprijs boden. Deze voor huiseigenaren gunstige periode kan tevens een periode zijn waarin het verstandig is om je huis te verkopen. De verkoopprijs kan immers niet eeuwig omhoog blijven gaan, dus de huidige markt kan een zeer aantrekkelijk moment zijn om te verkopen.

Echter, zelf zal je in de meeste gevallen ook vervangende woonruimte moeten vinden. Bij het vinden van een nieuwe woning kan je hierdoor ook oplopen tegen de hoge prijzen. Maar doordat je zelf je huis voor een goede prijs hebt kunnen verkopen, is de kans groot dat je een passende hypotheek kunt vinden. Daarnaast zijn er ook verschillende situaties waarin je geen last hebt van de huizenprijzen, zoals:

●       Intrekken bij je vriend of vriendin

●       Verhuizen naar het buitenland

●       Tijdelijk huren tot de woningmarkt is afgekoeld

●       Verhuizen naar regio’s waar weinig vraag naar woningen is

Is mijn huis in de toekomst meer waard?

Is mijn huis in de toekomst meer waard

Op dit moment lijkt de groei van de huizenprijzen te stabiliseren, wat een positief teken voor de waarde van je huis kan zijn. Toch is de huidige situatie op de markt iets om in de gaten te houden. Het verleden heeft geleerd dat huizenprijzen vaak omhoog blijven gaan, totdat ze niet langer te betalen zijn. Een harde daling is vaak het gevolg van deze gebeurtenis. Indien we aan de vooravond van een soortgelijke gebeurtenis staan, dan is het minder aannemelijk dat je op de korte termijn een betere prijs voor je huis zal gaan krijgen.

Dit komt onder andere door de hypotheekrente. De groei van de woningmarkt kwam onder andere door de lage hypotheekrente, die zo laag was door de economische situatie. Door het economisch beleid en daarnaast de oorlogen en virussen, is de inflatie toegenomen. Als reactie hierop wordt er geprobeerd om de inflatie te remmen, door de rentes te verhogen. Door de renteverhogingen is het een stuk minder aantrekkelijk geworden om een hypotheek af te sluiten, omdat de maandelijkse lasten hierdoor toenemen.

Met name in de grote steden is te merken dat de vraag naar woningen groot is. In steden als Utrecht en Amsterdam zijn de prijzen explosief gestegen. Echter, wanneer de woningmarkt in een dalende trend komt, zijn dit ook de plekken waar de hardste dalingen zullen plaatsvinden. Wanneer je een huis buiten de stad hebt, is de kans groter dat de waarde een stuk stabieler is.

Kijk niet alleen naar de huizenprijzen

Op dit moment is de kans zeer aanwezig dat je voor de huidige verkoopprijs een leuke winst kunt maken op je woning. Dit kan in de nabije toekomst zowel in positieve als negatieve zin veranderen, maar niets is zeker. Daarom is het belangrijk om bij de aan- of verkoop van je huis niet alleen naar het financiële aspect te kijken.

Een huis moet een thuis zijn en het kan lastig zijn om een nieuwe thuis te vinden. En een thuis is met geen geld te koop. Bekijk daarom vooraf wat de alternatieve opties zijn, zodat je een plan hebt. Een nieuw droomhuis om naar uit te kijken, die je hopelijk voor een aantrekkelijke prijs en hypotheekrente kunt krijgen. Mocht je met vragen over de verkoop van je woning zitten of de woonopties na de verkoop willen bespreken, dan kun je altijd contact zoeken met een makelaar, die jou kan helpen met jouw plan.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply