Kunstleer, imitatieleer, PU leer en nep leer. Het zijn allemaal termen die je regelmatig voorbij ziet komen in de modewereld en interieurwereld. Maar wat wordt er eigenlijk mee bedoeld? In dit artikel gaan we het uitgebreid hebben over kunstleer voor meubels. We vertellen je over de voor- en nadelen ten opzichte van echt leer en geven een aantal tips om kunstleren meubels goed te onderhouden.
Wat is kunstleer?
Kunstleer bestaat uit een kunststof laag die is aangebracht op een stuk stof. Voor goede meubels wordt vaak Polyurethaan (oftewel PU) gebruikt. Het is ook mogelijk om PVC te verwerken tot kunstleer, maar dit kunststof materiaal is niet vocht doorlatend en niet ademend. Check daarom altijd van welk materiaal de kunstlederen meubels precies zijn gemaakt.
Wat zijn de voordelen van kunstleer?
Kunstleer heeft veel voordelen ten opzichte van echt leer. Ben je benieuwd wat deze positieve punten allemaal zijn? We hebben de belangrijkste zaken even voor je op een rijtje gezet.
+ Diervriendelijk: Voor het maken van kunstleer worden er geen dierenhuiden gebruikt.
+ Goedkoper: Kunstleer is een stuk goedkoper dan echt leer. Je kunt dus prachtige meubelstukken kopen met een luxe uitstraling, maar voor veel minder geld. Dat is fijn voor de portemonnee!
+ Uitstraling van echt leer: Door alle nieuwe technieken is nep leer bijna niet meer te onderscheiden van echt leer. Dit komt doordat er structuur en textuur wordt aangebracht op het materiaal.
+ Makkelijk te onderhouden: Kunstleer is eenvoudig schoon te maken en dus veel makkelijker in onderhoud dan echt leer.
+ Sommige soorten zijn ademend: PU leer met microporeuze structuur is ademend.
+ Neutrale geur: Imitatieleer heeft niet zo’n sterke geur als echt leer.
Wat zijn de nadelen van kunstleer?
Het kiezen voor meubels van kunstleer kan ook een paar nadelen met zich meebrengen. Je leest deze punten hieronder.
– Sommige soorten zijn niet ademend: Kunstleren meubels van bijvoorbeeld PVC zijn niet ademend en kunnen hierdoor plakkerig aanvoelen.
– Kan goedkoper aanvoelen: Sommige soorten kunnen erg nep en goedkoper aanvoelen.
– Minder duurzaam: Sommige soorten kunstleer zijn niet slijtvast en gaan minder lang mee dan echt leer.
Hoe moet je kunstleer behandelen en schoonmaken?
Het schoonmaken van kunstleer is erg eenvoudig. Vaak kun je met een zachte, droge doek al het vuil wegvegen. Zorg er wel voor dat vocht geen kans krijgt om in te trekken. Het is ook verstandig om het kunstleer te behandelen met een speciale spray. Zo ontstaat er een extra beschermende toplaag.
No Responses Yet