20

Welke LED fitting moet je kiezen?

LED verlichting is populair – en dat is niet voor niets. De moderne vorm van verlichting is namelijk erg zuinig. Het besparen van energie is beter voor het milieu, maar ook erg aantrekkelijk voor je portemonnee. Je energiekosten gaan er namelijk flink van omlaag. Bovendien hebben LED lampen een lange levensduur en zijn ze verkrijgbaar in allerlei soorten. Zo heb je ook de keuze uit diverse fittingen. Maar welk fitting moet je nou eigenlijk kiezen?

Overstappen op LED verlichting

Het is heel gemakkelijk om de overstap te maken naar LED verlichting. In de meeste gevallen passen de LED lampen gewoon in de armatuur van je oude lamp. Er wordt namelijk veel gebruik gemaakt van standaardmaten. Check bij het maken van de overstap daarom welke fitting je oude lamp heeft en kies dezelfde fitting voor je nieuwe LED lamp. Let hierbij op de letters en de cijfers. De letter E staat bijvoorbeeld voor Edison schroefdraad en het getal voor de diameter van het schroefdraad.

Meest voorkomende LED fittingen

Meest-voorkomende-LED-fittingen

Om het nog iets makkelijker te maken, zetten we hieronder de eigenschappen van de drie meest gebruikte LED fittingen op een rij. Zo kun je ook zonder oude lamp sneller bepalen welke fitting de juiste is. Heb je toch nog twijfels? Vraag dan persoonlijk advies via een (online) LED winkel.

E27 fitting

Deze fitting met Edison schroefdraad heeft een breedte van 27 millimeter. Het is een grote fitting en vaak een goede vervanging voor standaard gloeilampen en spaarlampen.

E14 fitting

De led-lampen met een e14-fitting zijn kleiner en hebben minder vermogen. Het wordt vaak gebruikt voor schemerlampen of andere vorm van sfeerverlichting. De E14 wordt ook wel een kleine fitting genoemd.

GU10 fitting

Lampen met een GU10 fitting worden veel gebruikt voor inbouwspots. De fitting heeft een zogenaamde bajonet sluiting. Je draait de lamp er niet in (zoals bij een schroefdraad), maar je klikt de lamp vast in een armatuur. De letters GU staan voor ‘steekvoet’ en het cijfer 10 voor de afstand tussen de steekpootjes in millimeter.

Vorm van de lichtbron

Let bij het aanschaffen van nieuwe verlichting daarnaast op de vorm van de LED lamp. Ben je op zoek naar een peertje, een kogel of een lamp met kaarsvorm? De vorm van de lamp heeft invloed op het licht en op het uiterlijk van de lamp. Bij sommige hanglampen is het mooi als de lichtbron niet zichtbaar is, terwijl er bijvoorbeeld ook kroonluchters zijn waarbij de kaarsvormige led lampjes juist in het middelpunt staan.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply