21

Welke kelderproblemen zijn er en hoe los je deze op?

We vinden het vaak een ruimte in huis waar we moeilijk mee om kunnen gaan: de kelder. Veel (oude) kelders kennen dan ook de nodige problemen, aangezien ze niet goed worden onderhouden. Gelukkig zijn er zeker oplossingen mogelijk voor verschillende kelderproblemen! Welke kelderproblemen kunnen er allemaal zijn en wat zijn de bijbehorende uitkomsten?

Kelder is niet waterdicht

Helaas zijn veel kelders niet geheel waterdicht. Het is vochtig in de kelder en de ruimte doet muf aan. Dat maakt het uiteraard onaantrekkelijk om er iets van te maken. Gelukkig kun je elke kelder weer waterdicht maken: laat hier een expert naar kijken. Zo kun je een gemetselde kelder waterdicht maken, waarna je er gebruik van kunt gaan maken.

Er is lekkage in de kelder

Is de kelder niet alleen wat vochtig, maar is er zelfs sprake van een lekkage? Dan ben je nog wat verder van huis. Het is belangrijk om een lekkage aan te pakken, voordat de situatie erger wordt. Kelderlekkage kan gelukkig goed worden opgelost, mits het op de juiste manier wordt aangepakt. Zo blijft de lekkage ook op de langere termijn weg!

Er zit vocht in de muren

Er zit vocht in de muren

Waar bevindt het vocht in de kelder zich? Vaak zit er vocht in de muren. Je ziet dan meestal kringen in de muren, en het ruikt onfris in de kelder. Vocht in de muren behandelen is noodzakelijk, waarbij het vocht wordt onttrokken uit de wand. Bij het behandelen van vocht in de wand is het tevens belangrijk dat er voor langdurige vochtwering wordt gekozen: zo ben je voortaan van dit probleem af. Een te hoge luchtvochtigheid in huis is ongezond, wat nog een extra reden vormt om dit probleem aan te pakken. Zeker als je vaak in de kelder te vinden bent!

Weinig ventilatie in de kelder

Een muffe kelder kan ook ontstaan door een gebrek aan ventilatie. Dit laat de luchtvochtigheid in de ruimte stijgen, waardoor er schimmels en andere problemen kunnen ontstaan. Er zitten meestal geen ramen in een kelder, wat het ventileren moeilijk maakt. Toch is er een oplossing mogelijk: er kunnen ventilatieroosters worden geplaatst, in de keldermuur of kelderdeur.

Geen duidelijk doel voor de kelderinrichting

Een laatste probleem: je hebt geen duidelijk doel voor ogen voor de kelderinrichting. Zo is het ook niet urgent om er iets van te maken. Werk hier een plan voor uit, zodat het nuttig is om de kelder te gaan inrichten. Een extra opslagplek kun je bijvoorbeeld altijd wel gebruiken in huis!

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply