24

Dakkapel onderhouden? Denk aan deze punten!

Een dakkapel kent veel voordelen. Zo zorgt het voor meer ruimte (en dus gebruiksoppervlakte) op je bovenverdieping. Het werpt veel extra licht in je huis en biedt ook meer uitzicht. Een dakkapel is dus een waardevolle toevoeging aan je huis die relatief weinig onderhoud nodig heeft.

Terwijl wij genieten van binnenuit, heeft de dakkapel van buitenaf veel te verduren. Zon, regen, wind, vallende bladeren en wintervorst, om maar een paar factoren te noemen.

Door je dakkapel tijdig te controleren en daarop te handelen, voorkom je houtrot, schimmel en andere beschadigingen. Er zijn verschillende aspecten om rekening mee te houden bij het onderhouden van je dakkapel. We noemen verschillende punten die gecontroleerd of uitgevoerd moeten worden.

1. Schoonmaken

Een eerste, belangrijk punt: Zorg dat je veilig werkt. Gebruik een ladder, steiger of hoogwerker om overal goed bij te kunnen. Vervolgens verwijder je met de hand al het grof vuil, zoals bladeren in de dakgoot. Met behulp van een tuinslang of gieter kan je algen, zand en stof eenvoudig wegwerken.

Daarna neem je de dakkapel met een spons en lauw water af om het overige vuil te verwijderen. Tenslotte neem je alles nog eens af met lauw water en wat schoonmaakmiddel, zoals allesreiniger of afwasmiddel. Spoel je dakkapel nog eenmaal na met water en dan is je schoonmaakwerk klaar. Gebruik geen hogedrukreiniger, die zal door zijn kracht meer vernielen dan behouden.

2. Schilderwerk

Schilderwerk

Controleer het schilderwerk van je dakkapel, dit geldt voor een houten dakkapel. Let daarbij op blaasjes, barstjes, doffe verf en eventueel houtrot, deze plekken moeten namelijk zo snel als mogelijk behandeld worden.

Het hout moet geschuurd worden, en daarna opnieuw gevuld worden. Eventueel houtrot moet uitgestoken worden. Vervolgens moeten alle kale plekken gegrond worden en tenslotte afgelakt, om je dakkapel opnieuw jaren te beschermen tegen wind en weer.

3. Check ups

Als je toch op het dak van je huis bent, check dan gelijk alles. Het is wijs om een paar uur te reserveren voor het onderhoud aan je dakkapel en er even goed de tijd voor te nemen. Een aantal punten om te controleren zijn:

– De staat van het hang- en sluitwerk.
– Het invetten van de raamrubbers.
– Ventilatieroosters, zijn die nog open of moeten ze even schoongemaakt worden?
– Dakbedekking.
– Waterafvoer.

Ten slotte

Door je dakkapel minimaal één keer per jaar schoon te maken, controleren op schilderwerk en checken, houd je hem in optimale conditie. Een houten dakkapel vereist meer onderhoud dan een kunststof dakkapel. Je kunt dit onderhoud zelf doen als je er de tijd en de moeite voor neemt. Het is ook een optie om het onderhoud door een expert (zoals Scheer dakkapellen) te laten doen.

Tijdens een dakkapelreiniging worden de afvoerbuizen, kozijnen, boeiboorden, het houtwerk of de kunststof behuizing, de dakbedekking en het omliggende dak geïnspecteerd. Op een veilige en grondige manier wordt jouw dakkapel dan gereinigd, om zo toekomstige gebreken te voorkomen.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply