Waterontharder kopen? Dit zijn de voordelen

Steeds meer huishoudens laten een waterontharder plaatsen, een apparaat dat de hardheid van water vermindert door kalk en magnesium uit het leidingwater te verwijderen. Onthard water heeft veel voordelen, zo ben je in ieder geval minder geld kwijt aan schoonmaakmiddelen en je huishoudelijke apparaten gaan langer mee. Hoe dit werkt en welke voordelen zacht water nog meer met zich meebrengt? We leggen het je uit.

Hoe werkt een waterontharder?

Een waterontharder wordt op de leiding vlakbij de watermeter geplaatst. In het apparaat zitten cilinders met kunstharsbolletjes, aan deze bolletjes blijft het kalk en magnesium kleven. Op een gegeven moment zitten de kunstharsbolletjes vol en moet de ontharder regenereren, het maakt zichzelf als het ware schoon. Regenereren gebeurt met behulp van onthardingszout, dit zit een klein vat ernaast. Het apparaat geeft een seintje als het tijd is om te reinigen en de kleppen naar het onthardingszout worden automatisch geopend. Na het reinigen worden de cilinders doorgespoeld. Hier hoef je zelf niets voor te doen, behalve af en toe de zoutvoorraad aanvullen. Je hebt er dus geen omkijken naar en kunt continu gebruik maken onthard water. Maar welke voordelen heeft onthard water eigenlijk? Deze zetten we hieronder voor je op een rij.

Hoe werkt een waterontharder

1. Minder zeep en schoonmaakmiddelen nodig

Je hebt geen last meer van kalkaanslag in je badkamer, keuken of toilet, dus hier heb je geen aparte schoonmaakmiddelen meer voor nodig. Daarnaast zorgt een waterontharder ervoor dat water sneller schuimt, denk bijvoorbeeld aan de vaatwasser en afwasmachine, bij deze apparaten heb je minder waspoeder en glansmiddel nodig. Dit is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu.

2. Lagere energiekosten

Kalkaanslag in je verwarming kan ervoor zorgen dat er minder water in past, hierdoor geeft deze minder warmte af. Door de waterontharder wordt de verwarming van binnen gereinigd. Er past weer meer water in, waardoor de ruimte beter wordt verwarmd. De thermostaat kan een stukje lager worden gezet en de maandelijkse energiekosten gaan omlaag.

3. Apparaten en textiel gaan langer mee

In de leidingen van de vaatwasser en afwasmachine hoopt kalkaanslag zich op, dit zorgt ervoor dat deze apparaten minder lang meegaan. Met een waterontharder is kalkaanslag verleden tijd en wordt de levensduur van je apparaten verlengd. Hetzelfde geldt ook voor textiel, kalk zorgt er namelijk voor dat kleding sneller dof wordt en hier is met onthard water geen sprake meer van, je kunt dus langer genieten van je kleding.

4. Beter voor je huid en haar

Hard water kan een droge huid veroorzaken en ook je haar kan een doffe uitstraling krijgen van water met veel kalk. Onthard water zorgt ervoor dat je huid niet nog droger wordt en geeft dof haar weer glans. Ook als je last hebt van ernstigere huidklachten, zoals eczeem en psoriasis, heeft een waterontharder een positief effect.

5. Smaakt een stuk lekkerder

Zeker niet onbelangrijk: de smaak van water wordt beter. Met name de theeliefhebbers zullen hier veel voordeel van ondervinden. Water met veel kalk veroorzaakt een chemische reactie met de theeblaadjes, waardoor er een laagje op je thee (maar soms ook koffie) blijft liggen. Met een waterontharder is dit verleden tijd, de smaak verbetert en het is ook een stuk gezonder voor je.

Een waterontharder heeft dus aantrekkelijke voordelen. Het is een investering, maar doordat je apparaten langer meegaan en je minder schoonmaakmiddelen hoeft te kopen, verdien je deze investering hoe dan ook terug!

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply