Op deze manier voer je een lekdetectie uit

Een lekkage kan in huis kan grote gevolgen hebben! Het vocht trekt bijvoorbeeld in de muren en plafonds, waarop lichtgele vochtplekken ontstaan. Zou je deze vochtplekken niet behandelen, dan groeien hier mogelijk schimmels op. Iets wat reumatische en astmatische klachten kan verergeren. Ook kan een lekkage voor houtrot zorgen. Denk aan een lekkage in de dakbedekking van jouw woning. Vocht wat in de houten dakconstructie trekt kan de stabiliteit hiervan op termijn verslechteren. Daarbij is houtrot vaak lastig te herstellen. In dit artikel lees je meer over de manier waarop een lekdetectie kan worden uitgevoerd.

Tip: schakel voor een lekdetectie een professionele organisatie in, waarvan OTL Lekdetectie een voorbeeld is.

Lekdetectie uitvoeren met ultrasone trillingen en camera’s

Een lekdetectie kan op verschillende manieren worden uitgevoerd. Zo worden onder meer ultrasone trillingen ingezet om tot de bron van de lekkage te komen. Bij het gebruik van ultrasone trillingen kijkt men naar het tijdsverschil tussen het zenden van deze trillingen en het ontvangen van de weerkaatsing hiervan. Met name bij leidingen waarin koud water loopt komt dit hulpmiddel van pas. Een alternatief, vooral interessant voor leidingen waarbinnen warm water stroomt, is de thermografische camera. Een thermografische camera brengt warmteverschillen in beeld. Ook handig wanneer je een warmtelek of bijvoorbeeld tocht in huis wilt verhelpen! Een derde hulpmiddel is een rookproef.

Verschillende soorten lekkages opsporen

Verschillende soorten lekkages opsporen

Reeds werd al beschreven dat een lekdetectie niet alleen interessant is bij een waterlek. Ook bij een warmtelek kan een lekdetectie de uitkomst voor je zijn. Vaak is het erg lastig om te duiden waar de warmte jouwwoning verlaat, of waar tocht in huis ontstaat. Met een thermografische camera wordt dit al snel duidelijk. Door een warmtelek aan te pakken kan je jouw energieverbruik terugdringen.

Wist je dat de kosten voor een professionele lekdetectie vaak vergoed worden door jouw verzekeraar? Het maakt dat het laten uitvoeren van een lekdetectie slimmer is, dan het zelf op zoek gaan naar de bron van een lekkage. 

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply