12

Wat is een eclectisch interieur?

Je hebt er misschien al eens van gehoord: een eclectisch interieur. Het is een stijl waarbij het niet draait om een specifieke trend, maar om het maken van combinaties. Een eclectische inrichting is speels, uitgesproken en creatief. Niet voor de grijze muizen! In dit artikel gaan we dieper in op de eigenschappen van de eclectische interieurstijl. Daarnaast delen we een aantal inspiratiebeelden en handige tips om de sfeer in je eigen woning toe te passen.

Wat is een eclectische woonstijl?

Om de eclectische stijl in je interieur te verwerken heb je een beetje lef nodig. Het gaat namelijk om het mixen en (mis)matchen van allerlei kleuren, materialen, patronen en stijlen. Je pakt elementen uit diverse woonstijlen of trends en brengt deze samen. Op het eerste gezicht past het niet allemaal perfect bij elkaar. Sommige kleuren of details kunnen zelfs een beetje met elkaar botsen. Maar juist deze gewaagde combinaties maken een interieur eclectisch!

Eclectisch interieur: kleuren combinaties

Waar het bij een monochroom interieur draait om rust en eenheid, vormen de kleuren bij een eclectische woonkamer een duidelijk contrast. Hierboven zie je zo’n gewaagde kleurencombinatie van groen en roze. Het is een bonte mix, maar door de chique stoelen oogt het nog steeds erg stijlvol. Ook zie je de gouden pootjes zowel bij de stoelen als bij de bijzettafel terugkomen. Hierdoor worden de losse elementen naar elkaar toe getrokken en ontstaat er toch een samenhangend geheel.

Eclectische accessoires in huis

In een eclectisch interieur mag je los gaan met de accessoires. Een fotomuur of collage van posters is bijvoorbeeld een geweldige toevoeging. Kies voor fotolijsten in verschillende formaten en stijlen. Hoe speelser de wand, hoe beter.

Eclectische meubels

Een meubelstuk hoeft op zichzelf geen eclectische uitstraling te hebben om te passen in dit interieur. De sleutel tot succes is het maken van combinaties. Op de bovenstaande afbeelding zie je hier een gaaf voorbeeld van. Er zijn verschillende soorten en kleuren stoelen gebruikt aan de eettafel. Hierdoor ontstaat er een hele nonchalante en speelse sfeer.

Woonstijl eclectisch in iedere kamer

Het leukste van deze uitgesproken stijl is dat je het in iedere kamer kunt toepassen. Van de woonkamer tot in de babykamer. Door verrassende combinaties te maken gaat een eclectisch interieur leven. Je kunt er een hele persoonlijke touch aan toevoegen. Gebruik bijvoorbeeld een vintage dressoir in de kinderkamer, combineer dit met een moderne ledikant, een vintage vloerkleed en een bohemian macramé hanger. Ben je bang dat het geheel te druk oogt? Houd dan een neutrale basis aan met een simpele vloer en witte, beige of grijze muren.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply