42

Wat is de beste verlichting voor jouw huis?

Veel mensen vinden het lastig om de juiste verlichting voor iedere ruimte binnen hun huis uit te zoeken. Logisch: niet alleen is er veel keuze in verschillende lampen, het is soms ook lastig in te schatten welke lamp de beste keuze is voor een ruimte.

De functies van de ruimte

Om de juiste verlichting voor een ruimte te kunnen kiezen, is het belangrijk om eerst de functie van de ruimte te bepalen. Het lastige wat dat betreft is dat veel ruimtes in ons huis verschillende functies hebben. In je woonkamer wil je kunnen relaxen, wat om niet al te fel licht vraagt, maar je wilt er ook een boek kunnen lezen, waar je nu net wel weer goede verlichting voor nodig hebt. In je badkamer wil je in de spiegel je haar goed kunnen doen, waarbij je het liefst redelijk felle verlichting gebruikt, maar als je onder de douche staat of in bad zit mag het best wat minder fel. En ook onze slaapkamers zijn nog niet zo gemakkelijk te verlichten: te fel licht zorgt ervoor dat je niet relaxed in slaap kan vallen en als je net wakker bent flink met je ogen moet knipperen, terwijl te zwak licht er weer voor zorgt dat je maar lastig een boek kunt lezen voor het slapen gaan, en onmogelijk in de spiegel kunt beoordelen of je een leuke outfit bij elkaar hebt gezocht.

Meerdere functies, meerdere lampen

Meerdere functies, meerdere lampen

Als een ruimte meerdere functies heeft, moet je ook flexibel zijn in de verlichting. Het doel is om iedere functie van een kamer met de juiste verlichting te kunnen ondersteunen. Dat betekent vaak dat je gebruik zal maken van verschillende soorten verlichting. In de woonkamer kun je bijvoorbeeld kiezen voor een zachte verlichting door de hele kamer, en deze aanvullen met een leeslamp in de hoek waar je vaak zit te lezen. Ook in de slaapkamer zien we dit soort oplossingen vaak terug: een plafondlamp die zachte verlichting geeft, aangevuld met lampjes op de nachtkastjes om een boek te kunnen lezen.

Wil je nog flexibeler zijn, dan kun je LED inbouwspots gebruiken. Als je kiest voor een variant met dimmer, dan heb je eigenlijk geen andere verlichting meer nodig. Je laat de lampen fel branden als je goed zicht wilt hebben, en zet ze gemakkelijk wat minder fel als de omstandigheden daarom vragen. Het handige aan spotjes is dat ze nauwelijks ruimte innemen, wat zeker in een kleine ruimte goed van pas komt. Wil je nog meer ruimte besparen, dan kun je GU10 LED spots gebruiken. Hierbij hoef je, in tegenstelling tot bij andere spotjes, geen transformator aan te sluiten: ook dat scheelt weer ruimte.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply