19

Wat is beter: krasvaste verf of hardwax olie op hout?

Je hebt bij het behandelen van hout meerdere opties. Maar wat is nu beter, krasvaste verf of hardwax olie? Lees verder.

Wanneer je een oud meubelstuk wilt opknappen of zelf nieuwe meubels gaat maken, komt houtbescherming en verfraaiing aan bod. Er zijn meerdere methodes om dit mee te doen, denk aan verf, olie en wax. Wat de verschillen zijn en wat de beste methode is, lees je in dit artikel. Daarnaast lees je over een aantal veelgemaakte fouten bij meubels renoveren of afwerken.

Meubelverf, meubelolie of hardwax?

Wat is een veelgemaakte fout bij meubels renoveren en afwerken? Ten eerste worden meubels soms niet goed geschuurd waardoor de verf niet hecht. Ten tweede worden ze niet met meubelverf, maar met bijvoorbeeld muurverf afgewerkt! Meubelverf is harder en zorgt voor een krasvaste laag. Uiteraard moet krasvast met een korrel zout genomen worden, want harde materialen zullen na verloop van tijd eigenlijk altijd krassen veroorzaken. Dit is ook meteen de reden waarom meubelolie of hardwax de voorkeur heeft boven verf. Hierbij kun je na verloop van tijd makkelijk een nieuwe laag aanbrengen of plaatselijk bijwerken. Je kunt meer over de vergelijking lezen op Osmo Krasvaste verf en hardwax. Van Osmo Hardwax-Olie is het voordeel dat je niet hoeft te kiezen tussen olie of hardwax. Deze combinatie zal het hout optimaal beschermen.

Het voordeel van hout afwerken met olie of wax

Het-voordeel-van-hout-afwerken-met-olie-of-wax

Hout behandelen met olie of hardwax zorgt ervoor dat van het hout de natuurlijke structuur zichtbaar blijft. Ook door een kleur heen zul je het patroon van de nerven nog zien. Dit is veel mooier dan een laagje verf dat alles dichtmaakt. Osmo Hardwax-Olie Original is een combinatie van zowel olie als wax. Bovendien is dit product er in meerdere kleuren. Afhankelijk van de houtsoort zal de kleur anders worden, denk aan wit, zwart, antraciet of amber. Nog een voordeel boven verf is dat er natuurlijke ingrediënten gebruikt zijn. 

Twee lagen

Hout is een natuurproduct dat gemakkelijk vocht opneemt. Dit is dé reden waarom houten meubels afgewerkt moeten worden. Wanneer je hout onbehandeld laat, kunnen vochtvlekken er snel intrekken. De Osmo Hardwax-Olie werkt op twee manieren. De olie zal altijd in het hout trekken en de wax laag zorgt voor de bescherming. Zo trekt vuil er niet snel in en voorkom je krassen. Naast de toepassing op meubels kun je Osmo Hardwax-Olie ook op vloeren, speelgoed en andere houten objecten toepassen. Kies wel altijd een geschikt product voor binnen of buitengebruik.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply