13

Waarom zijn PFAS vrije pannen tegenwoordig populair?

Vandaag de dag zijn PFAS vrije pannen zeer populair, maar waarom? Wat zijn PFAS überhaupt? Honderden alledaagse producten worden gemaakt met zeer giftige gefluoreerde chemicaliën, PFAS genaamd. Ze hopen zich op in ons lichaam en breken nooit af in het milieu. Zeer kleine doses PFAS zijn in verband gebracht met kanker, schade aan de voortplanting en het immuunsysteem en andere ziekten. Decennia lang hebben chemische bedrijven bewijzen van de gezondheidsrisico’s van PFAS verborgen gehouden. Inmiddels is dat niet meer het geval, en daarom zijn PFAS vrije pannen dus nu zo populair. Hierover lees je in dit artikel meer! 

Wat zijn PFAS?

In 1946 introduceerde DuPont kookgerei met antiaanbaklaag bekleed met teflon. Tegenwoordig omvat de familie van gefluoreerde chemicaliën die uit Teflon zijn voortgekomen duizenden niet-klevende, vlekafstotende en waterdichte verbindingen die PFAS worden genoemd, een afkorting van per- en polyfluoralkylstoffen. PFAS worden gebruikt in een duizelingwekkende reeks consumentenproducten en commerciële toepassingen. Decennialang intensief gebruik hebben geleid tot vervuiling van water, bodem en bloed van mensen en dieren in de verste uithoeken van de wereld. PFAS zijn ongelooflijk hardnekkig, breken nooit af in het milieu en blijven jarenlang in ons lichaam.

DuPont vond dus de chemische stof PFAS uit, gepatenteerd als Teflon, maar 3M werd de belangrijkste fabrikant. In 2001 brak er een schandaal uit in Parkersburg, W.Va., na ontdekking van de Teflon-chemische stof in het drinkwater van tienduizenden mensen in de buurt van een DuPont-fabriek. (Het verhaal is gedocumenteerd in de film “The Devil We Know”) Een class action-rechtszaak bracht bewijs aan het licht dat DuPont wist dat PFAS gevaarlijk was en kraanwater had verontreinigd, maar vertelde het niet aan zijn werknemers, lokale gemeenschappen of milieuambtenaren. De rechtszaak leidde ook tot onderzoeken die de chemische stof Teflon in verband brachten met kanker en andere ziekten.

Wat zijn PFAS

Wat zijn de gezondheidsrisico’s van PFAS?

Talrijke studies brengen PFOA, PFOS en nauw verwante PFAS-chemicaliën in verband met:

  • Zaadbal-, nier-, lever- en alvleesklierkanker.
  • Reproductieve problemen
  • Verzwakte kinderimmuniteit
  • Laag geboorte gewicht
  • Hormoonontregeling
  • Verhoogd cholesterol
  • Gewichtstoename bij kinderen en volwassenen die een dieet volgen

Dit zijn dan ook de redenen dat PFAS vrije pannen tegenwoordig zo populair zijn. Door met deze producten te koken, zul je namelijk geen giftige stoffen innemen. PFAS vrije pannen zijn dus simpelweg beter voor je gezondheid. Tegenwoordig worden er steeds meer van deze pannen gemaakt en verkocht, waardoor je veel keuze hebt als je PFAS vrije pannen wilt kopen. 

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply