Heb jij er weleens bij stilgestaan of je tijdens je slaap goed doorademt? Als je alleen slaapt waarschijnlijk niet, maar mensen die met een partner slapen hebben het vaak sneller in de gaten als er iets niet goed gaat. Het is namelijk vaak de partner die opmerkt dat iemand zijn adem stokt of dat diegene opvallend veel snurkt. Er zijn echter een hele hoop signalen en symptomen die kunnen wijzen op slaapapneu. Als jij jezelf in deze lijst herkent is het slim om een slaaponderzoek thuis te plannen bij de Ruysdael Slaapkliniek. Daar kunnen ze je uitsluitsel geven over jouw adempatroon wanneer je slaapt, wat een heleboel kan verklaren.
Wat zijn de symptomen van slaapapneu?
Er zijn directe en indirecte symptomen van slaapapneu. Voorbeelden van directe symptomen zijn dat je veel snurkt, naar adem hapt en slecht slaapt. Je wordt elke dag moe wakker en hebt niet het gevoel dat je diep genoeg (en lang genoeg) geslapen hebt. Dit zijn dingen die mensen snel linken aan de kwaliteit van hun slaap. Er zijn echter ook veel zaken waarvan mensen niet direct door hebben dat ze de oorzaak kunnen vinden in je slaappatroon. Denk aan chronische vermoeidheid (kan vele oorzaken hebben), vaak hoofdpijn hebben, restless legs en het hebben van nachtmerries. Bij al dit soort dingen denken mensen als ze niet in de gaten hebben dat ze slaapapneu hebben doorgaans aan andere oorzaken. Zonde, want aan slaapapneu is tegenwoordig gemakkelijk iets te doen.
Welke soorten slaapapneu zijn er?
Merken ze bij de ruysdaelslaapkliniek.nl op dat je last hebt van apneus tijdens je slaap? Dan kan dat kort gezegd twee verschillende oorzaken hebben. Je kunt namelijk last hebben van zogeheten obstructief slaapapneu (OSA of OSAS). Deze vorm houdt in dat je luchtwegen tijdelijk geblokkeerd worden door de tong, het strottenklepje, de amandelen of het zachte gehemelte. Je krijgt dus letterlijk geen adem omdat je keel dicht wordt geduwd.
De tweede vorm van slaapapneu is het centraal slaapapneu (CSA). Deze vorm slaat op het gebrek aan signalen vanuit de hersenen om adem te halen. Er is geen blokkade (zoals bij de andere vorm het geval is), maar het ontbreekt de longen als het ware aan informatie. Welke vorm je ook hebt, bij de Ruysdaal Slaapkliniek kunnen ze er wat aan doen.
Waarom is een slaaponderzoek nodig?
Als je zeker wilt weten of je last hebt van slaapapneu dan zit er maar één ding op, namelijk een slaaponderzoek doen. Dit kan in de kliniek, maar ook thuis. De meeste mensen vinden het fijner om het thuis te doen, want dan voelen ze zich een stuk prettiger dan in de kliniek. Het is dan ook makkelijker om een diagnose te stellen, want je slaapt net zoals je normaal gesproken zou doen, terwijl je op een andere locatie wellicht nóg meer klachten hebt. Daarom is een slaaponderzoek tegenwoordig ook thuis mogelijk. Informeer bij de Ruysdaal kliniek naar de mogelijkheden. Als je een verwijzing van de huisarts hebt is het gehele onderzoek helemaal gratis!
No Responses Yet