20

Waar moet je op letten bij het kopen van een nieuwe lampenkap?

Sommige mensen bestempelen lampenkappen als ouderwets. Toch zien we ze in menig huishouden nog terug. Dit komt vooral doordat zo’n kap de nodige voordelen met zich meebrengt. Zo kun je een staande lamp of hanglamp er een vrolijke uitstraling mee geven. Daarbij komt dat ze het licht dempen, waardoor jouw woning een stuk sfeervoller wordt. Ben je overtuigd? Dan wil je zelf mogelijk wel een lampenkap kopen. Wij vertellen je in deze tekst waar je in dat geval op moet letten.

Formaat

Het formaat is een eerste aandachtspunt waar je bij het kopen van een nieuwe lampenkap op moet letten. Lampenkappen hebben namelijk verschillende afmetingen. Omdat een grote lampenkap opvalt, gaat jouw voorkeur hier mogelijk naar uit. Toch is dit niet altijd de beste keuze. Als de kap te groot is, doet hij namelijk afbreuk aan jouw interieur. Bepaal daarom eerst welk formaat jouw nieuwe lampenkap moet hebben voordat je begint aan de zoektocht.

Vorm

Ondanks dat het formaat een belangrijk aandachtspunt is, is dit niet het enige waar je op moet letten. De vorm speelt namelijk ook een belangrijke rol. Lampenkappen zijn tegenwoordig verkrijgbaar in verschillende vormen. Zo kun je bijvoorbeeld een lampenkap cilinder kopen. Heb je liever geen ronde lampenkap? Geen probleem, want er zijn ook vierkante en rechthoekige lampenkappen te koop. Dergelijke kappen kun je zowel voor staande lampen als voor hanglampen gebruiken.

Kleur

Kleur

Je koopt een lampenkap uiteraard alleen als deze bij de rest van jouw interieur past. Vandaar dat wij je aanraden om ook naar de kleur te kijken. Als er voornamelijk zwarte en witte tinten terugkeren in jouw interieur, is een kleurrijke lampenkap geen aanrader. Je kunt de kleur namelijk beter afstemmen op de andere kleuren in jouw woning. Doe je dit niet? Dan ontstaat er geen samenhangend geheel en dat kan slordig overkomen.

Materiaal

De meeste mensen kijken enkel naar de kleur, vorm en het formaat van een lampenkap. Toch is het verstandig om ook naar het materiaal te kijken. Waarom? Omdat de lichtdoorlatendheid van de lamp bepaald wordt door het materiaal van de lampenkap. Hoe dikker het materiaal, des te lastiger het licht er doorheen dringt. Wil je een lichtdoorlatende lampenkap? Dan is een velours lampenkap een goede keuze. Velours is een redelijk dikke stofsoort, maar laat toch vrij veel licht door.

Manier van bevestigen

Tot slot raden wij je aan te kijken naar de manier van bevestigen voordat je een lampenkap koopt. Als je enkel een nieuwe lampenkap koopt, wil je deze waarschijnlijk aan een bestaande lamp bevestigen. Sommige mensen denken dat dit altijd kan, maar dat is niet het geval. De ene lampenkap is namelijk een stuk groter dan de andere. Kies je voor een kap die net een slag groter is? Dan kan deze scheef gaan hangen.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply