25

Voorbereiding op het doen van een bod op een woning

De woningmarkt kan in grote delen van ons land getypeerd worden als ‘overspannen’. Eerder werd nog verwacht dat dit jaar door de coronacrisis een daling in de prijzen en het aantal verkochte woningen zichtbaar zou worden. Dit blijkt niet te zijn uitgekomen. In april werd bijvoorbeeld nog gemeld dat de prijzen sterker waren gestegen dan in voorgaande maanden. Daarnaast is het aantal starters in het tweede kwartaal sterk toegenomen. En dat is ook niet gek, want huizenkopers willen graag nog profiteren van de huidige lage hypotheekrente. Wil jij als starter een woning kopen, of ben je op zoek naar een andere woning? Hieronder lees je hoe je je goed kan voorbereiden op het doen van een bod, ook in de huidige overspannen woningmarkt.

De woning bezichtigen

Zie je een interessante woning te koop staan op bijvoorbeeld Funda of de website van een makelaar? Neem dan direct contact op om een bezichtiging in te plannen. Door de grote vraag (vooral naar woningen in het lage- en middensegment) werken makelaars vaak met vaste kijkdagen. Door de coronamaatregelen mogen er daarnaast momenteel niet meerdere geïnteresseerden een woning tegelijkertijd bezichtigen. Er wordt gewerkt met tijdslots. Maak tijdens de bezichtiging aantekeningen van opvallende zaken in de woning of aanvullende info van de makelaar. Vraag ook of het toegestaan is om zelf foto’s te maken. Deze dienen als extra houvast tijdens het verdere proces.

Zoek verkooprijzen van vergelijkbare woningen op

Om zo goed mogelijk een bod te kunnen doen, is het daarnaast belangrijk op te zoeken wat vergelijkbare woningen hebben gedaan. Online kun je vaak nog terugvinden wat de vraagprijzen van vergelijkbare woningen in de buurt waren, en kun je ook de daadwerkelijke  verkoopprijs van een huis opvragen. Door deze bedragen te vergelijken kun je zien hoeveel de vraagprijs en de verkoopwaarde van elkaar verschilden. Door bij het laatste bod een bepaald percentage op te tellen voor de gemiddelde stijging in de tussenliggende periode, kun je ongeveer de verwachte prijs berekenen.

Je maximale hypotheek berekenen

Je maximale hypotheek berekenen

Een aantal jaar geleden was het gebruikelijk dat er van de vraagprijs altijd nog wel iets af te praten was. Tegenwoordig worden woningen steeds vaker per opbod verkocht. De vraagprijs is eigenlijk de startprijs waar vanaf geboden kan worden. Zeker als er meerdere geïnteresseerden zijn is het belangrijk om te weten hoeveel je kunt bieden omdat je slechts eenmaal een bod mag doen. Online kun je vrij gemakkelijk je maximale hypotheek berekenen. Hierbij wordt gekeken naar onder andere je dienstverband, of je de woning samen met je partner wil kopen en je financiële verplichtingen zoals een lening, studieschuld of alimentatie.

Nadenken over prijs en voorwaarden

Met alle info die je nu verzameld hebt, kun je gaan nadenken over het bod dat je wil gaan doen en welke voorwaarden je wil hanteren. Let er op dat je realistisch blijft en niet teveel mee gaat in de gekte van de markt die er kan heersen. Bedenk daarom niet alleen hoeveel je op de woning kunt bieden, maar ook hoeveel je wil bieden. Hoeveel is het jou waard eigenaar te worden? Met de toch nog mogelijk financiële onzekere toekomst door corona moet je jezelf ook behoeden voor toekomstige financiële problemen. Door de grote vraag komt het daarnaast steeds vaker voor dat er geen ontbindende voorwaarden worden afgesproken, zoals een voorbehoud van financiering of uitkomst van bouwtechnische keuring. Denk er goed over na of je deze risico’s wil lopen.

Succes met het doen van een bod op de woning!

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply