Je vloer isoleren? Vloerisolatie is over het algemeen gezien de beste vorm van isoleren. Vloerisolatie wordt aan de bovenkant van de kruipruimte aangebracht. Dit kan bij zowel houten vloeren als betonnen vloeren. Door het isoleren van de vloer vanuit de kruipruimte gaat via de vloer geen warmte meer naar de kruipruimte verloren. Ook wordt optrekkend vocht voorkomen. De soort vloerisolatie die je gaat gebruiken is hangt af van verschillende aspecten.
Sommige isolatiematerialen lenen zich beter in combinatie met een bepaald soort vloer dan andere. Bij vloerisolatie is het daarom aan te raden om eerst na te gaan wat voor een vloer jouw woning heeft. In dit artikel geven we je een overzicht per vloer en ruimte welk materiaal je het beste kan gebruiken.
Vloerisolatie voor een betonvloer
Een niet geïsoleerde betonvloer is 5 graden kouder dan de temperatuur in de kamer. Het isoleren van een betonvloer verbetert het wooncomfort aanzienlijk. Daarnaast gaan de energiekosten ook omlaag aangezien er minder hoeft worden gestookt om een aangename temperatuur in huis te krijgen.
Het isoleren van een betonvloer wordt vaak vanuit de kruipruimte gedaan. EPS (piepschuim of tempex) of PIR zijn isolatiematerialen die goed zijn te combineren met beton. PIR heeft van zichzelf een hoge isolatiewaarde, maar de kosten van PIR zijn wel hoger per m2 dan van EPS. Ondanks dat EPS goedkoper is dan PIR, is er van EPS een veel dikkere laag nodig om dezelfde isolatiewaarde te bereiken als bij de toepassing van PIR. De keuze voor EPS of PIR is daarom afhankelijk van de ruimte die je onder de betonvloer hebt.
Het bevestigen van PIR en EPS gaat nagenoeg hetzelfde. Beide materialen kunnen op nagenoeg dezelfde manier worden bevestigd. Zowel PIR als EPS kunnen direct tegen de onderkant van de betonvloer gelijmd worden met een speciale Isol-tack lijm (PU 010). Om een koudebrug (deze ontstaat wanneer platen niet goed op elkaar aansluiten) te voorkomen is het belangrijk om tussen de aangebrachte platen onderling nog purschuim aan te brengen.
Vloerisolatie voor een houten vloer
Voor de isolatie van een houten vloer is een goed open en ademend materiaal zoals minerale wol (MW35), steenwol of glaswol goede keuzes. Zowel steenwol als minerale wol staan bekend om hun goede geluidsisolatie. Dit komt doordat er in deze materialen meer massa per m2 zit dan in normaal glaswol.
Ook is de isolatiewaarde van steenwol en minerale wol is erg goed. Isolatiemateriaal, waaronder PIR of EPS, zijn minder geschikt in combinatie met hout. Wanneer dit materiaal wel zou worden gebruikt bij het isoleren van een houten vloer dan kan het hout niet ademen waardoor er mogelijk vochtproblemen zoals schimmel kunnen ontstaan. Wanneer je toch met PIR of EPS de houten vloer gaat isoleren dan kan dat in sommige gevallen als er een folie wordt gecombineerd met de materialen.
Het isoleren van een vochtige kruipruimte
Bij het isoleren van de kruipruimte is het onverstandig om glaswol in een vochtige kruipruimte te gebruiken. Als glaswol nat wordt, dan verliest het zijn isolatiewaarde. Er zijn verschillende soorten isolatiemateriaal die wel heel goed met vocht samen gaan. XPS is bijvoorbeeld 100% waterbestendig en ook isolatiechips hebben goede vochtwerende eigenschappen.
Bodemisolatie
In de kruipruimte kan naast vloerisolatie ook voor bodemisolatie worden gekozen. Het isolatiemateriaal wordt hierbij op de bodem van de kruipruimte aangebracht. Bij bodemisolatie zijn ook verschillende materialen geschikt zoals vlokken, isolatieparels (HR++ parels) en isolatiematrassen. Bodemisolatie isoleert minder goed dan vloerisolatie, maar kan een goede uitkomst zijn als de kruipruimte niet hoog genoeg is.
No Responses Yet