33

Verstopte gootsteen? Lees deze tips!

Is de afvoer verstopt? Dan kun je vast wel een aantal tips gebruiken. Het is namelijk belangrijk om het probleem zo snel mogelijk te verhelpen. Er zijn verschillende manieren om een verstopte gootsteen te ontstoppen. Wij delen de beste mogelijkheden in dit artikel.

Tip 1. Gebruik een ouderwetse plopper

Probeer eerst de gootsteen te ontstoppen met een plopper. Dit is zo’n grote zuignap aan een steel. Met een beetje kracht en een stevige ontstopper kan het probleem zo opgelost zijn!

Tip 2. Verhelp verstopping met een trekveer

Heb je geen zuignap ontstopper in huis of heeft het niet gewerkt? Probeer dan de verstopping te verhelpen door middel van een trekveer. Deze ontstoppingsveer duw je zo ver mogelijk de afvoer in. Hiermee kun je de verstopping wegduwen of omhoog trekken. Probeer af en toe te draaien als je weerstand voelt. In plaats van een trekveer kun je ook een dunne afvoerborstel of een speciale plastic stok met haken gebruiken.

Tip 3. Ontstop de afvoer met een hogedrukreiniger

Een riool ontstoppen kan eventueel ook met een hogedrukreiniger. Hiermee moet je alleen wel voorzichtig te werk gaan. Als je de slang niet diep genoeg in de afvoer stopt, kan de hele keuken of badkamer nat worden. Dat wil je natuurlijk niet hebben! Probeer de hogedrukreiniger dus zo ver mogelijk door te drukken en spuit daarna met korte pauzes water in de afvoer. Check vervolgens of het is gelukt door op de normale manier water weg te laten lopen in de gootsteen. Loopt het nog steeds te langzaam weg? Dan herhaal je de stappen nogmaals.

Tip 4. Gebruik een middeltje voor de verstopte gootsteen

Er zijn allerlei verschillende middeltjes op de markt waarmee je de afvoer kunt ontstoppen. Toch raden we de agressieve chemische middelen niet aan. Het is vaak erg effectief, maar het kan de leiding ook flink beschadigen. Het is daarnaast niet goed om zoveel chemicaliën weg te spoelen. Probeer daarom eerst een zelfgemaakt ontstoppingsmiddel. Een aantal voorbeelden zijn:

  • Afwasmiddel en kokend water
  • Soda en kokend water
  • Soda en azijn
  • Zuiveringszout en azijn

Spoel het altijd nog na met kokend water en herhaal het eventueel nog eens. Dat is bij deze natuurlijke ontstoppingsmiddelen geen probleem!

Tip 5. Geen resultaat? Bel een loodgieter

Hebben alle bovenstaande tips niet geholpen? Dan zit er niets anders meer op dan het bellen van een professional. Wacht niet te lang met het inschakelen van een loodgieter. Hoe eerder het is opgelost, hoe beter.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply