35

verlichting in een industrieel interieur

Een industrieel interieur is een woonstijl die al lang er is en volgens mij nog lang zal blijven. Het is een stijl die een robuuste en pure uitstraling heeft en goed combineert met vintage elementen. In een industriële ruimte zie je veel rauwe materialen als bakstenen, beton, glas, leer, steigerbuizen en koper. Het is vaak een open ruimte waar alles ruim is neergezet, zodat het overzichtelijk is en alles goed tot zijn recht komt.

industriële verlichting

In iedere ruimte is de verlichting belangrijk, allereerst voor het verlichten van de ruimte, maar daarnaast helpt verlichting bij het maken van sfeer. In een ruimte maak je gebruik van 3 soorten verlichting, allereerst is er de basisverlichting. Dit is het algemene licht in een ruimte zoals plafondlampen en spotjes. Daarnaast is er ook functioneel licht. Dit zijn de lichtbronnen die gericht licht geven waardoor we kunnen lezen, kunnen werken en de lampen die boven de tafel hangen. Sfeerverlichting is ook erg belangrijk, want deze lampen maken de ruimte gezellig. Vaak is dit indirect licht, lampen die licht omhoog schijnen of kleine lampen die de hoeken verlichten. Van een lamp boven tafel kun je ook sfeerverlichting maken als je er een dimmer tussenzet. Als je goed over je verlichting na wilt denken, lees dan de tips en het stappenplan uit het bericht lichtplan maken.

In een industrieel interieur horen grote lampen die gemaakt zijn van metaal, koper, hout of beton. In je interieur heb je verschillende lampen en verlichting nodig.

1. een hanglamp

Een hanglamp zie je meestal boven een werkblad, zoals de eettafel, het bureau of in de keuken. Het licht schijnt van boven naar beneden, zodat er weinig schaduw valt.

 

2. een staande lamp

Een staande lamp geeft gericht licht, zodat je makkelijk een klusje kunt doen, zoals een boek lezen, een handwerkje doen, schrijven etc. Deze lamp staat vaak bij een bankstel, een zithoek of een plek waar er ruimte is en dit licht nodig is.

3. een wandlamp

Een wandlamp wordt meestal als sfeerverlichting gebruikt, dit licht kan zowel naar boven als naar beneden schijnen. In een industrieel interieur zijn de wandlampen vaak groter en worden ze gebruikt als direct gericht licht in de zithoek of een keuken.

de wandlamp bij mij thuis…

4. een sfeerlamp

In ieder interieur is sfeerverlichting nodig, want dit maakt het gezellig. In een industrieel interieur zijn deze lampen naast dat ze mooi licht geven, vaak leuk om naar te kijken.

lamp van caravanity

5. mooie peertjes

Tegenwoordig zijn er weer leuke peertjes te koop, die je zo in een verschillende lampen kunt draaien. Als je er een heleboel bij elkaar hangt dan ziet het er stoer uit!

Photo by Mason Nelson on Unsplash

Er is voor iedere lamp een passende led lamp te vinden, zo zijn ze er in verschillende uitvoeringen, met vele fittingen, in wel meer dan 10 kleurnuances, kleurtinten en zijn de lampen wel of niet dimbaar. Het tijdperk dat Led een koele en onpersoonlijk licht gaf, is al lang voorbij. Gelukkig maar, want we kunnen op deze manier veel geld besparen.

Bewaren

Show Comments

One Response

  1. Naomi 23 februari 2017

Leave a Reply