30

Dit kan er gebeuren als je kruipruimte slecht (of niet) geventileerd is

Waarschijnlijk heb je al vaak gehoord dat je een kruipruimte het beste goed kunt isoleren. Op die manier bespaar je flink op de stookkosten én je vermindert vochtproblemen in huis. Maar heb je er ook aan gedacht je kruipruimte te ventileren? Waarom het ventileren van je kruipruimte ook essentieel is leggen we je hieronder uit.

Net als bij een slecht geïsoleerde kruipruimte is ook bij een slecht geventileerde ruimte het grootste probleem vocht. Maar daar komen helaas nog meer problemen uit voort. Wat vocht in je kruipruimte betekent, wat de gevolgen zijn en hoe je dit oplost lees je hieronder.

1. Vochtproblemen

Vochtproblemen

Het bekendste gevolg van gebrek aan ventilatie is vocht. Dit kan variëren van schimmelvorming tot zelfs plassen water. Maar ook als je geen schimmel of plassen ziet kan het zijn dat er alsnog sprake is van een vochtprobleem. Dit kun je herkennen aan vochtige plekken op de grond of aan de muren, of soms zie je zelfs druppels aan de muren of het plafond hangen. Net als je misschien wel in je badkamer merkt is ventileren hier de oplossing. Wanneer je in de badkamer geen ramen openzet (of open kan zetten) wordt de ruimte vochtig omdat de warmte nergens heen kan. Gevolg: vochtige muren, met schimmelvorming als resultaat. Slecht voor je muren én helaas ook voor je gezondheid. Ook in je kruipruimte moet het vocht weg kunnen om dergelijke vochtproblemen te voorkomen.

2. Vieze luchtjes

Door het vochtprobleem ontstaan er ook vieze luchtjes in de kruipruimte. Dit komt omdat het vocht nergens heen kan en omdat de lucht ‘stilstaat’. In eerste instantie ruik je dit misschien alleen als je in de kruipruimte bent, maar soms kan het zo heftig worden dat je het ook ruikt in huis als de kruipruimte dicht is. Wanneer de ruimte geventileerd is kan de lucht circuleren en heb je veel minder snel last van vocht in de kruipruimte.  

3. Beestjes in huis

Ook trekt het vochtprobleem vieze beestjes aan, zoals zilvervisjes, pissebedden en spinnen. Natuurlijk duidt een enkel beestje af en toe niet meteen op dit probleem, maar wanneer je ze regelmatig ziet lopen in huis kan dit betekenen dat de kruipruimte vochtig is en dus dat de ventilatie van de kruipruimte niet voldoende is.

Komen de bovenstaande problemen je bekend voor? Tijd om je kruipruimte niet alleen te isoleren, maar ook te ventileren dus!

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply