40

Verhuizen met huisdieren: 7 tips

Verhuizen kan een stressvolle onderneming zijn. Als wij dit al als stressvol kunnen ervaren, hoe stressvol zal het dan wel niet voor onze huisdieren zijn? Daar waar wij precies weten wat we aan het doen zijn, hebben de beestjes in de woning geen flauw idee van wat er allemaal gebeurt. Al die onverwachte activiteit en die vreemde mensen om zich heen. Met deze tips maak je een verhuizing net wat gemakkelijker voor de dieren in huis.

Verhuizen met huisdieren: 7 tips

 1. Geef ze lekker vakantie

  Als je de mogelijkheid hebt, geef de huisdieren dan lekker even een korte vakantie. Of ze bij vrienden, familie of een pension verblijven; het is er gegarandeerd rustiger dan in jouw woning. Zodra de verhuizing erop zit kun je de huisdieren dan ook meteen lekker op hun eigen tempo laten wennen aan de nieuwe woonomgeving.

 2. Maak een veilig plekje

  Helaas is het niet altijd mogelijk om de dieren naar een tijdelijk opvangadres te brengen. Zorg in dat geval voor een veilig plekje. Dit kan een afgesloten kamer zijn, maar ook de garage of zelfs een bench. Zolang er genoeg eten, drinken en speelgoed aanwezig is kom je al een heel eind.

 3. Zorg voor bekende geuren

  Zorg dat de nieuwe woning genoeg bekende geuren heeft zodat de dieren zich sneller op hun gemak voelen. Kussens, manden of zelfs een gedragen T-shirt; zolang er maar een herkenbaar geurtje aan zit. Dieren hebben namelijk net als mensen wat bekende dingen nodig om zich thuis te voelen.

 4. Heb geduld

  Natuurlijk zou je de dieren het liefste meteen in de woning rond laten rennen, maar het is beter om nog even geduld te hebben. Zorg dat het meeste verhuiswerk al gedaan is zodat de dieren niet in een chaotische omgeving terecht komen. Laat ze vervolgens ook gewoon lekker op eigen tempo ontdekken.

  Verhuizen met huisdieren: 7 tips

 5. Doe niet te gek

  Hoe ‘groter’ jij dit maakt, hoe ‘groter’ jouw dier het ervaart. Het is goed om wat extra aandacht en knuffels te geven, maar maak geen al te groot probleem van de verhuizing. Dieren passen zich aan jouw gedrag aan; geef dus het goede voorbeeld!

 6. Sluit ramen en deuren

  Controleer of ramen en deuren gesloten zijn voordat jij je huisdieren de woning laat ontdekken. Ze zijn nog niet bekend met de omgeving en kunnen hierdoor gemakkelijker verdwalen.

 7. Aan de lijn

  Houd ze om diezelfde reden ook buiten de deur nog even aan de lijn. Na een aantal weken kennen ze de omgeving wat beter en is de kans ook groter dat ze de nieuwe woning zelf terug kunnen vinden zonder te verdwalen.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply