42

de vergeten kamerplant de hertshoorn

hertshoorn

mijn hertshoorn thuis…

Iedereen praat over vergeten groente, maar volgens mij zijn er ook veel vergeten kamerplanten.. Een van deze planten is de herstshoorn. Dit was een populaire plant in de jaren zestig.

De hertshoorn is een varen en behoort tot de familie van de eikvarens of polypodiaceae. Van alle varens is de hertshoorn het meest geschikt om voor de huiskamer. Er zijn 18 soorten hertshoornvarens en ze groeien in de tropische oerwouden van Azië, Australië, Afrika en Zuid-Amerika. In de natuur groeien ze op de schors van bomen, hoog boven de grond. Het zijn geen parasieten, want ze onttrekken geen voeding van de boom waar ze op groeien.

De hertshoorn heeft twee soorten bladeren:

  • De nis- of mantelbladeren die aan de voet van de plant groeien. Ze zorgen voor de opname van water en voedsel en zijn de steun voor de andere bladeren. Na een tijdje verrotten deze bladeren en vormen dan humus voor de plant zelf, slim!
  • De lange, afhangende bladeren groeien vanuit de steunbladeren, deze hebben sporendoosjes. Ze lijken op het gewei van een hert, vandaar de naam hertshoorn. De bladeren hebben een viltlaag dat verdamping tegengaat en is bestand tegen droge lucht.

de herstshoorn verzorgen

De plant gedijt het beste op een lichte plaats, maar niet in de zon. Omdat het moeilijk is om tussen de bladeren te gieten, kun je de plant water geven door haar onder te dompelen. Eén keer per week is voldoende, laat de plant wel goed uitlekken..

Ik heb een hersthoorn van mij vriendinnetje uit Australië gekregen. Ze vertelde daarbij: ‘als ik weer thuis ben, zal ik je foto’s van de hertshoornen in mijn tuin toesturen…’. Zo gezegd, zo gedaan. Wow, mooi!

hertshoorn

een hertshoorn in Australië

hertshoorn

een boom verderop…

hertshoorn

weer een boom verder 🙂

Zoek je nog inspiratie of heb je nog meer overtuiging nodig voor een herstshoorn in jouw huis, lees dan mijn eerdere blogbericht met een slim zelfmaakplan, of bekijk het zelfmaakplan van mooi wat planten doen met de herstshoorn. Leuk!

hertshoorn

de verschillende bladeren van mijn hertshoorn

Bewaren

Show Comments

One Response

  1. Linda 12 april 2016

Leave a Reply