41

een feestelijke tafel dekken

Soms valt er iets te vieren: een verjaardag, een behaald diploma, een trouwdag, een mijlpaal of een andere feestelijke gebeurtenis. Een feest waar je samen eet is helemaal gezellig, zeker als er zelf gekookt wordt. Het is niet alleen belangrijk om aandacht te besteden aan het eten en drinken, maar het is wel zo feestelijk om de tafel mooi te dekken! Daarom… een vijftal tips:

tip 1 het tafelkleed

Het tafelkleed is de basis van de tafel en de sfeer die je neerzet. Je kunt kiezen voor een kleed die over je tafel past, een loper voor over het midden van de tafel of lopers die je overdwars neerlegt. Het is rustig als je hier 1 kleur voor kiest met weinig accenten of patronen, want dan krijgen de andere spullen die je neerlegt de aandacht die ze verdienen…

 

tip 2 de placemat

Als de basis is gelegd is het mooi om de zitplekken te markeren met een placemat. Iedereen heeft dan zijn eigen speelveld waar het eten op kan gebeuren. In de nieuwe woonstijlen is er veel aandacht voor natuurlijke materialen, hierin is er dus bijvoorbeeld ruimte voor een rieten placemat.

 

tip 3 het servies

Als de basis gelegd is met het kleed en de placemat wordt er ruimte gemaakt voor het glaswerk en het servies. Er is nu veel aandacht voor keramiek en glaswerk. Je ziet bijvoorbeeld dat er veel glaswerk wordt gemixt, het hoeft niet allemaal van hetzelfde merk, dezelfde kleur of in dezelfde vorm te zijn. Er wordt verschillend glaswerk naast elkaar gezet.

 

tip 4 de natuur

Je ziet veel groen in huis, planten zijn weer terug van weggeweest. Op een feestelijk gedekte tafel zie je daarom nu ook veel (veld)bloemen op tafel. De bloemen staan niet alleen in glazen vazen of flessen, maar liggen ook los op de borden of op de placemats.

 

tip 5 de sfeerverlichting

Een feestelijke tafel is niets zonder zachte sfeerverlichting. Kaarsen worden nog steeds veel aangestoken aan tafel. Kaarsen worden of gegroepeerd op een dienblad, of in mooie lantaarns van draad, riet of metaal aangestoken. Dat geeft mooie schaduweffecten op de tafel en de muur…

Om je op goede ideetjes te brengen vind je hier mijn 8 favorites:

tafel dekken

mijn 8 favorieten

1. set bloomingville borden Josephine via houss
2. een houten plank origami via houss
3. een houten plank origami van present time via houss
4. een rieten houss placemat dinner via houss
5. een terra cotta pan van sambonet via vt wonen
6. een eenvoudig glaasje van dille&kamille
7. zwarte draadmand molecule van house doctor via houss
8. een koziol koperen etagère babell via houss

Bewaren

Show Comments

2 Comments

  1. Marieke 6 april 2016

Leave a Reply