Wanneer je kippen wilt gaan houden of wanneer je toe bent aan een ander of groter hok zal je er achter komen dat er ontzettend veel keuzes zijn. Omdat je natuurlijk een miskoop wil voorkomen is het verstandig om van te voren te weten waar je op moeten letten wanneer je op zoek gaat naar een hok.
De kippen
Het formaat en de indeling van je kippenhok is natuurlijk afhankelijk van je kippen. Zowel het aantal als het ras heeft namelijk invloed op het formaat van je hok. Een krielkipje zal in verhouding minder ruimte nodig hebben dan bijvoorbeeld een Brahma haan. Voordat je een hok wil aanschaffen is het daarom belangrijk om te weten welk ras of welke rassen je wilt houden en hoeveel kippen je wilt laten rondscharrelen.
Kippenhok met of zonder ren
De ruimte die beschikbaar is voor je kippen heeft ook invloed op de keuze voor een hok, kunnen en mogen je kippen vrij rondscharrelen in de tuin of in een gedeelte van de tuin dan is een los nachthok misschien al voldoende. Is deze optie er niet of kan dit maar voor een dagdeel dan is het misschien beter om te kiezen voor een wat groter kippenhok met vaste ren. Wanneer je een hok wil met vaste ren dan is het verstandig om rekening te houden met minimaal 1-1,5 m2 scharrelruimte per kip. Wanneer ze los in de tuin mogen scharrelen zal de ruimte ruim voldoende zijn, houd wel rekening met eventuele roofdieren die dan gemakkelijk bij de kippen kunnen komen, zeker wanneer je landelijk woont.
Kunststof of hout
Kippenhokken worden meestal gemaakt van hout of van kunststof. Beide materialen zijn geschikt en hebben ieder hun eigen voor- en nadelige eigenschappen. De keuze in materiaal heeft vooral te maken met een persoonlijke voorkeur en welke eigenschappen je belangrijk vindt voor het gebruik. Voor beide materialen vind je de voor- en nadelen hieronder op een rijtje.
Materiaal | Voordelen | Nadelen |
Hout | – Natuurlijke uitstraling – Lager in prijs – Ruimer assortiment – Gemakkelijker aan te passen naar eigen voorkeur en kleur | – Verhoogd risico op bloedluis – Jaarlijks onderhoud – Bij waterschade kans op houtrot – Verkleuring door de zon bij slecht onderhoud |
Kunststof | – Bijna tot geen kans op bloedluis – Zo goed als onderhoudsvrij – Gemakkelijk en grondig schoon te maken | – Hoger in prijs – Materiaalmoeheid – Verkleuring door de zon |
Positie
De positie van je kippenhok is ook belangrijk voor de gezondheid van je kippen, een tochtig nachtverblijf of een natte bodem kan al snel voor gezondheidsproblemen zorgen. Voordat je een kippenhok gaat kiezen moet je dus nadenken over de plaats in je tuin waar deze komt te staan. Aandachtspunten met betrekking tot de positie van je hokken kunnen zijn:
- Afwatering: een goede afwatering is nodig voor het voorkomen van vochtproblemen in je hok en verminderd de kans op ziekte bij je kippen wanneer deze droge poten behouden, in de winter voorkom je ook ijsvorming op de grond.
- Windrichting: Te veel tocht is slecht voor de gezondheid van je kippen probeer het hok zo te plaatsen dat deze zo veel mogelijk uit de wind staat en dat het hok bij voorkeur aan 2 zijdes dicht is zodat de kippen gemakkelijk beschut kunnen zitten wanneer het waait.
- Zonlicht: Een deel van het kippenhok mag over de dag heen in de zon staan, kippen houden van warmte en zoeken deze graag op, biedt ze wel de optie om ook in de schaduw te zitten zodat ze kunnen kiezen. Wanneer het hok (deels) in de zon staat zal er ook minder kans zijn op vochtproblemen.
Overige aandachtspunten
- Het hok beschikt over een tochtvrij, beschut binnenhok
- Een stevig en weersbestendig dak
- Voldoende toegangsdeuren welke handig zijn voor het schoonmaken
- Gebruiksvriendelijke en stevige sloten
- Voldoende ventilatie mogelijk
- 1 of meerdere legstokken met een halfronde afwerking voor optimaal zitcomfort
Wanneer je met een kritisch oog kijkt naar de hokken die aangeboden worden kun je met behulp voor deze aandachtspunten de juiste keuze maken voor jezelf en je kippen.
No Responses Yet