7

Top 5 populairste verbouwingen

Nog nooit lijken zoveel woningen onder handen genomen te zijn als grofweg de afgelopen vijf jaar. Eerst waren vooral het tekort op de woningmarkt en het vele thuiszitten gedurende de coronapandemie de oorzaak van de verbouwwoede. Sinds een jaar speelt weer een heel ander aspect een rol. Door de gestegen hypotheekrentes vorig jaar daalden het aantal verkochte woningen en de gemiddelde verkoopprijs. Maar die hogere hypotheekrente maakt het alsnog weer voor veel mensen moeilijker een andere betaalbare woning te vinden bij veranderde woonwensen. Verbouwen blijft dus ongekend populair. Voor welke verbouwingen kiezen eigenlijk de meeste mensen? En hoe kun je een verbouwing financieren?

Waarom willen mensen verbouwen?

Mensen kiezen voor een verbouwing vanwege uiteenlopende redenen. De energiecrisis de afgelopen jaren heeft de vraag naar verduurzaming en renovatie van woningen behoorlijk aangeslingerd. Daarnaast kan het zijn dat mensen meer ruimte nodig hebben. Een extra slaapkamer vanwege gezinsuitbreiding, of extra werkkamer vanwege de start als zelfstandige of blijvende situatie met hybride of thuiswerken. Tot slot kunnen mensen ook voor een verbouwing kiezen om hun eigen woongenot te vergroten.

Populaire verbouwingen: de top 5

De hiervoor genoemde redenen resulteren in de volgende top vijf met populaire verbouwingen:

  1. Verduurzaming: denk aan verbeterde isolatie van gevels, dak en vloer, plaatsing van nieuwe kozijn met triple gas, zonnepanelen of een warmtepomp
  2. Uitbouw op de begane grond: meer ruimte creëren in keuken of woonkamer
  3. Een dakkapel plaatsen: meer licht en ruimte op een bovenverdieping
  4. Een nieuwe keuken of badkamer: meer woongenot
  5. Woning levensloopbestendig maken
Populaire verbouwingen de top 5

Een verbouwing financieren: de mogelijkheden

Een verbouwing kost vaak een flinke investering. Het is belangrijk welke mogelijkheden je hebt, en welke het meest aantrekkelijk is. De spaarrentes zijn bijvoorbeeld nog steeds laag, dus de beste optie is nog altijd dit in je woning te steken. Maar veel mensen hebben niet voldoende eigen geld, en zullen hiervoor een extra hypotheek of lening moeten afsluiten. Bij grotere verbouwingen van meer dan 25.000 euro is een tweede hypotheek vaak de goedkoopste optie.

Een belangrijke vraag daarbij is: hoeveel kan ik lenen? De lonen stegen het afgelopen jaar behoorlijk als gevolg van de hoge inflatie. Daarnaast stegen de huizenprijzen in Nederland ook behoorlijk de afgelopen jaren, waardoor er meer financiële ruimte tot de maximale hypotheek is. Meer weten over de renteverwachtingen het komende jaar? Check dan de rentebarometer.

Mogelijk sneller verbouwen dan gedacht

De afgelopen jaren was er een zeer groot tekort aan vakmensen in de bouw- en klussector. Wil de je je woning laten verbouwen, dan was een wachttijd van een jaar of langer helemaal niet vreemd. De wachttijden lijken intussen iets geslonken te zijn. Heel veel mensen hebben al laten verbouwen, en mensen houden hun hand wat meer op de knip vanwege de gestegen inflatie. Daarnaast vindt er ook veel minder nieuwbouw plaats dan eerder verwacht. De agenda’s van onder meer aannemers, elektriciens, loodgieters, stukadoors en schilders zitten iets minder ver volgepland. Mogelijk kun je al sneller genieten van je (ver)nieuw(d)e droomwoning dan gedacht!

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply