20

Tips voor onderhoud aan een zwembad in de tuin

Het is een ware luxe: het hebben van een zwembad in de tuin. Er komt echter ook zeker onderhoudswerk bij kijken. In principe is dit geen punt, als je weet wat je moet doen én het onderhoud netjes bijhoudt. Kun je nog wel wat tips gebruiken? Lees dan snel verder.

Zwembad schoonmaken: het water

De belangrijkste taak? Het schoonmaken van het zwembad! Zelfs als je het bad netjes afdekt wanneer er niet wordt gezwommen, verzamelt er viezigheid in het bad. Van bladeren tot haren – als je niet opruimt, drijft er van alles rond. Je kunt het zwembad voor een deel zelf schoonmaken, door met een schep de viezigheid eruit te vissen of een handmatige zwembadstofzuiger te gebruiken. Gelukkig hoef je vandaag de dag niet al het werk zelf te doen. Gebruik een zwembadrobot, voor de automatische reiniging van het bad. Zo’n robot zuigt het vuil op en reinigt de bodem met borstels die een roterende beweging maken. Er zijn ook zwembadrobots die de randen van het zwembad reinigen. Je bespaart flink wat schoonmaaktijd door zo’n robot het werk te laten doen! Een ideale keuze.

Zwembad schoonmaken: de rand

Het bad vormt natuurlijk een groot onderdeel van het zwembad. Daarnaast is er de rand: de finishing touch van het bad. Kies voor een mooie zwembadrand, om het bad netjes over te laten lopen in de tuin. Uiteraard wil je ook je fraaie zwembadrand goed schoonhouden. Schrob dit handmatig, met een reinigend sopje bijvoorbeeld. Al zijn er dus ook zwembadrobots die hierbij kunnen helpen – zo maak je het jezelf pas echt gemakkelijk.

Zwembad afdekken

Om het zwembad netjes en schoon te houden, is het essentieel om het bad regelmatig af te dekken. Zodra er niet meer wordt gezwommen, kun je het zwembad dichtmaken. En in de wintermaanden zorg je voor een extra stevige afdekking, aangezien het zwembad dan helemaal niet wordt gebruikt. Het voorkomt dat er veel vuil verzamelt in het bad.

Juiste waardes in het zwembad

Juiste waardes in het zwembad

Controleer de waterkwaliteit in het zwembad met regelmaat. Je wilt immers wel dat het gezond is om in het bad te liggen. Test chloor, pH, alkaliniteit en eventueel zoutgehalte. Dit kun je met de hand of met een elektronische tester doen. Zijn de waardes niet in orde? Dan is het tijd om deze te corrigeren, met zwembadproducten. Met name in de warme maanden kan de waterkwaliteit snel afnemen, waarbij het zaak is om bijvoorbeeld pH- of pH+, vers water, chloor of zwembadzout toe te voegen. Chloor werkt trouwens pas als de pH-waarde goed is in het bad – dit is dus extra belangrijk om in de gaten te houden.

Reinigen folie of tegels

Reinig van tijd tot tijd ook de folie of de tegels in het bad. Met de juiste onderhoudsproducten maak je het oppervlakte schoon én zorg je voor een nieuwe beschermlaag. Er is soms een grondig reinigingsmiddel nodig, om ook hardnekkig vuil weg te krijgen. Hierna ziet je bad er weer uit als nieuw!

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply