21

Tips voor het voorkomen van overbelaste ogen tijdens het thuiswerken

Heb jij na jouw thuiswerkdag ook zo veel last van branderige, vermoeide ogen en weinig energie? En misschien zelfs ook flinke nekklachten? Je bent zeker niet de enige. Deze klachten zijn namelijk het teken dat je ogen overbelast zijn – en dat komt, zeker sinds we thuiswerken, ontzettend vaak voor. Toch is het ontzettend eenvoudig om dit voortaan te voorkomen. Officetopper geeft je een aantal tips om met een paar kleine essentials en aanpassingen af te rekenen met je overbelaste ogen.

Het inrichten van je thuiswerkplek

Of je nu in de woonkamer, de keuken of in een speciale ruimte werkt: het optimaal inrichten van je thuiswerkplek is één van de belangrijkste pijlers om gezond én productief te werken. Een mooi bureau dat je op de juiste hoogte kunt afstellen, is al een goed begin. Toch werk je nog altijd in een verkeerde houding als je laptop of beeldscherm op de verkeerde hoogte staat. Een monitorarm of laptopverhoger is dé oplossing om een betere houding aan te nemen en je ogen rust te gunnen. Hierbij is het belangrijk om aan te houden dat de bovenzijde van het beeldscherm zich iets boven je oogniveau bevindt – en het beeldscherm zelf zo’n 50 tot 65 centimeter van je gezicht staat.

Zorg voor voldoende licht

Zorg voor voldoende licht

Het is fijn om tijdens je werkzaamheden naar buiten te kunnen kijken. Voor veel mensen is dit de reden om het bureau recht voor het raam te plaatsen. Toch zijn je ogen hier minder blij mee. Het felle licht van buiten zorgt er immers voor dat je met je ogen gaat knijpen, en daardoor de hele dag naar je beeldscherm tuurt. Het is daarom beter om je bureau een kwartslag te draaien, waardoor je in feite plaatsneemt naast het raam. Zo heb je alsnog de mogelijkheid om naar buiten te kijken als jij dat wilt én heb je voldoende daglicht, zonder dat je daar last van hebt. Vind je dit te donker? Zorg dan voor een bureaulamp: deze zorgt voor direct licht op de plek waar jij het nodig hebt. En dat vinden jouw ogen ook veel fijner.

Neem regelmatig een beeldschermpauze

Hoewel thuiswerken ontzettend fijn is om heel wat werkzaamheden van de to-do-list af te strepen, is het grote nadeel dat er regelmatig vele uren verstrijken zonder dat je even pauze hebt genomen. Thuis heb je immers geen collega’s die je even afleiden met een kort gesprek of een koffiepauze. Het resultaat? Toch weer die vermoeide, branderige ogen. En dus moet je thuis zelf voor die pauzes zorgen. Neem daarom eens in de twee uur een korte beeldschermpauze. Dit kan bijvoorbeeld het halen van wat te drinken of een toiletpauze zijn, maar ook een werktaak waarvoor je geen beeldscherm nodig hebt. Je ogen écht even ontspannen? Dan is het goed om tussen de werkzaamheden door je ogen te focussen op een object dat minimaal 20 meter bij je vandaan is.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply