19

Tips voor het vinden van ‘goede’ vaklui

Zodra je aan het begin van een verbouwing staat, kan het een hele uitdaging zijn om de juiste vaklui te vinden. Sinds de coronacrisis lijkt spreekwoordelijk iedereen te willen verbouwen, waardoor vakmensen in de bouw enorm druk zijn. Hoewel het dus lastig is om iemand te vinden voor jouw klus, mag je wel kritisch blijven. Volg daarom deze tips op!

Plan alles niet te strak

Hoewel je tijdens een verbouwing in veel gevallen niks liever wilt dan flink op te schieten zodat alles lekker snel af is, hebben we als eerste tip vooral om dit los te laten. Klussen duurt nu eenmaal lang. En de volle agenda’s van alle vakmensen maakt dit niet veel beter. Voorkom daarom stress en irritaties door allereerst jezelf genoeg tijd te geven. Lopen alle werkzaamheden uit, dan is dat zo. Houd altijd het eindresultaat voor ogen: daar doe je het voor.

Buit je eigen kenniskring uit

Naarstig op zoek naar een elektricien, loodgieter of stukadoor? Mocht je deze op de korte termijn nodig hebben, dan kan het een hele uitdaging zijn. Begin daarom dichtbij en kijk eens in je vriendengroep of familiekring: zit er iemand bij die in de buurt ook recent iets heeft verbouwd? Vraag hen dan zeker eens wie zij gebruikt hebben en hoe die ervaring was. Het werkt altijd heel goed als je via-via een nummer weet te krijgen en je de vakman kunt contacten met: “Hi, ik kreeg je nummer van Pietje”. Zo zijn de lijntjes gelijk een stuk korter en heeft degene aan de andere kant van lijn misschien wel op een kortere termijn tijd voor jou. 

Lees je altijd goed in

Nu er zoveel werk voor handen ligt, kunnen en willen sommige werklui hun prijzen flink verhogen. “Betaal jij het niet, dan doet iemand anders het wel in jouw plaats.” Lees je daarom altijd goed vooraf in. Op internet vind je tal van richtlijnen per klus voor gemiddelde prijzen. Zit jouw beoogde stukadoor of loodgieter véél hoger boven dit gemiddelde? Dan kun je hem hier natuurlijk altijd eerst (subtiel) op wijzen en vragen waarom zijn prijs zoveel hoger ligt. Komt er geen duidelijk verhaal, dan weet je dat dit niet jouw vakman is. Hoewel je dan misschien wat vertraging oploopt, kun je dit beter voor lief nemen dan dat je veel te veel neerlegt voor dezelfde klus. 

Maak duidelijke afspraken (zwart op wit)

Maak duidelijke afspraken (zwart op wit)

Zodra je iemand hebt gevonden voor de klus, is het tijd om goed te onderhandelen. Zorgt jouw loodgieter voor alle benodigdheden, en regel jij of de elektricien de aggregaat, stopcontacten en bedrading? Maak hier vooraf altijd duidelijke afspraken over, het liefste zwart op wit. Net als over de prijs. Zo voorkom je dat er later eventueel discussies ontstaan. Een appje kan in dit geval al genoeg zijn. Komt er uit dit gesprek dat jij voor sommige benodigdheden moet zorgen? Haal dit dan in een keer in huis, zoals bijvoorbeeld met een webshop als 1eKeus.nl.

Hopelijk vind je met deze tips de juiste vakmensen voor jouw klus. Succes met verbouwen!

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply