18

Periodieke onderhoud van het koffiezetapparaat: 3 tips!

Nederlanders zijn échte koffiedrinkers. Bijna 80 procent van onze bevolking drinkt regelmatig een kop koffie. Meer dan de helft drinkt zelfs dagelijks een kop koffie. Koffie past binnen onze samenleving en staat vaak voor gezelligheid. Bij visite hoort een kopje koffie. Koffieautomaten zijn dan ook op het werk niet weg te denken en de meeste mensen hebben ook een fijn koffiezetapparaat thuis staan. Hoewel we dol zijn op het drinken van koffie en de meesten van ons hier ook nog eens veel verstand van hebben, blijkt uit onderzoek dat we onze koffiezetapparaten vaak slecht onderhouden. En dat is jammer, want dit doet af aan de kwaliteit van de koffie en zal ook nog eens de levensduur verminderen.

Hoog tijd om hier dus verandering in te brengen. Met behulp van dagelijks- en periodiek onderhoud, kun je jouw koffiezetapparaat in optimale conditie houden. Van ontkalken koffiemachine tot het plaatsen van een waterfilter. Benieuwd hoe je dit precies aanpakt? Hier volgen drie tips om je op weg te helpen.

1. Ontkalken van het koffiezetapparaat

Bij het zetten van koffie gebruik je natuurlijk ook water. Helaas zit er in het water in Nederland nogal wat kalk verstopt. In sommige plaatsen in Nederland zelfs heel veel. Wanneer regelmatig koffie wordt gezet, zal het kalk uiteindelijk een laagje vormen in het apparaat. Hierdoor zal het minder goed gaan werken en kan deze het uiteindelijk zelfs volledig begeven. Daarom is het van essentieel belang om je koffiezetapparaat regelmatig te reinigen.

Wanneer je het koffiezetapparaat gaat ontkalken, is het goed om rekening te houden met het merk wat je gebruikt. Maak je gebruik van een Nespresso om de lekkerste koffie te zetten? Gebruik dan ook een Nespresso ontkalker. Zo weet je zeker dat dit reinigingsmiddel geschikt is voor jouw koffiezetapparaat en dat deze in optimale conditie zal blijven. Probeer een koffiezetapparaat minimaal eens in de drie maanden te ontkalken.

2. Schaf een waterfilter aan

Wanneer je minder werk wilt hebben van het onderhoud van jouw koffiezetapparaat, dan kan je er ook voor kiezen om een waterfilter aan te schaffen. Dat is niet alleen fijn voor kleine huishoudelijke apparaten, maar ook wanneer je zelf graag water uit de kraan drinkt. Dankzij een waterfilter worden namelijk alle mogelijke schadelijke stoffen uit het water verwijderd én zal ook een groot deel van het kalk worden verwijderd. Zo bespaar je jezelf een heleboel extra werk. Wanneer je een waterfilter gebruikt, hoef je het koffiezetapparaat nog maar eens in het half jaar te ontkalken. Dat scheelt nogal!

Schaf een waterfilter aan

3. Dagelijks reinigen

Er zijn ook onderdelen van het koffiezetapparaat die dagelijks gereinigd moeten worden. Beschik je bijvoorbeeld over een koffiezetapparaat met melkonderdelen? Dan zal je deze dagelijks moeten reinigen om schimmel en bacteriën te voorkomen. Gelukkig is dit in de meeste gevallen slechts enkele minuten werk.

Beschikt jouw koffiemachine ook over een uitneembare zetgroep? Haal deze dan wekelijks uit de koffiemachine en reinig hem met lauw water. Dit is gelukkig snel gedaan, maar voorkomt wel onnodige schade en vuil. Als je je koffiemachine goed onderhoud, zal je hier heel wat jaren van kunnen genieten.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply