15

Tips voor het veilig klussen op het dak

‘Een ongeluk zit in een klein hoekje’ is niet voor niets een veelgebruikt spreekwoord. De kleinste verkeerde actie kan leiden tot ernstige gevolgen. Dit geldt al helemaal op het dak, een plek waar regelmatig geklust wordt. In Nederland gebeuren er jaarlijks gemiddeld 20 ongelukken met fatale uitkomsten.

Wij willen graag deze getallen verminderen. Daarom hebben wij in dit artikel wat tips voor je op een rij gezet. Hiermee hopen we jou te helpen om ongelukken te voorkomen. Meer weten? Lees dan verder!

Voordat je het dak op gaat

Voordat je überhaupt het dak op gaat is het verstandig een aantal zaken voor jezelf in kaart te brengen. Dit doe je door zorgvuldig een Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) uit te voeren. Dit doe je door de volgende stappen bij langs te gaan:

  • Bedenk een plan van aanpak. Wat zijn exact de klussen die je gaat uitvoeren? Welk gereedschap heb je daarbij nodig?
  • Maak een inschatting van de risico’s die verbonden zijn met de uit te voeren klussen.
  • Bepaal hoe regelmatig de werkzaamheden uitgevoerd gaan worden. Hoef je maar één keer het dak op? Of is dit een klus die herhaald moet worden?
  • Bedenk welke dakbeveiliging nodig is om de klussen zo veilig mogelijk uit te voeren. Materialenvoordebouw.nl specialiseert zich onder andere in dakbeveiliging. We gaan in de volgende paragraaf hier dieper op in.

Als je op deze vragen een duidelijk antwoord hebt, voorkom je dat je halverwege het klussen weer het dak af moet. Hoe minder vaak dit nodig is, hoe veiliger het klussen wordt natuurlijk.

Installeer tijdelijke en vaste valbeveiliging

Installeer tijdelijke en vaste valbeveiliging

Er zijn verschillende soorten valbeveiligingen die het klussen voor jou veiliger maken.

Voor een plat dak is bijvoorbeeld dakrandbeveiliging een aanrader. Je kunt kiezen voor een tijdelijk of permanent hekwerk. Dit ligt aan hoe vaak er bij jou op het dak geklust moet worden. Denk je dat permanent hekwerk niet mooi staat op jouw dak? Kies dan voor een inklapbaar hek. Dit kun je na het klussen inklappen, zodat het een stuk minder zichtbaar is.

Voor de ladder zijn er ook veiligheidsopties. Zo kun je bijvoorbeeld er voor kiezen om een ladderhaak te gebruiken. Met deze haak kun je de ladder zorgvuldig op bepaalde punten op het dak monteren. Hierdoor kan de ladder geen kant op terwijl jij het dak betreedt en verlaat!

Let hier op tijdens het werken op het dak

Hier volgen wat algemene tips voor veilig werken op het dak. Op een plat dak kun je over het algemeen stabiel staan. Echter ligt het echte gevaar bij de randen van het dat. Om ongelukken te voorkomen, raden we je de volgende tips aan:

  • Loop nooit achteruit. Dit klinkt vrij logisch, maar het kan zomaar zijn dat je onbewust een stap achteruit doet op het dak. Ook als je midden op het dak staat: het is mogelijk dat je struikelt over gaten, vensters of andere obstakels. Houd dus goed overzicht van de omgeving en kijk goed uit waar je loopt.
  • Raak niet afgeleid. Behoud te allen tijde goed je focus op je omgeving en werkzaamheden. Anders kun je al snel een verkeerde stap zetten of je evenwicht verliezen.
  • Ga niet het dak op als je je niet fit voelt. Als je onwel wordt op het dak, kan niemand je gauw ondersteunen. Ook in dit geval kun je je balans verliezen. Ga dus alleen klussen als je je helemaal fit voelt!

Laat bij twijfel het klussen over aan een professional!

Heb je ondanks deze tips toch geen goed gevoel bij het klussen op het dak? Of kom je er toch niet helemaal uit? Schakel dan een professional in. Deze zal met jou overleggen wat het verstandigste is.

Hopelijk hebben wij jou met dit artikel een aantal nuttige tips kunnen meegeven waarmee jij veilig en voorzichtig op het dak kunt gaan klussen!

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply