23

Tips tegen schimmel in huis

Schimmel is erg vervelend. De meeste oudere woningen hebben regelmatig te maken met vocht en schimmels. En ook in nieuwe woningen kom je het verrassend vaak tegen. Waar wordt schimmel door veroorzaakt? En belangrijker nog: hoe kom je er vanaf?

Waar komt schimmel vandaan?

Schimmelsporen zweven door de lucht. Het zijn er ontelbaar veel en ze zijn onzichtbaar. In kleine aantallen kunnen ze geen kwaad. De schimmelsporen zijn echter op zoek naar een plekje om te groeien. Het liefst een vochtig plekje, want schimmels doen  het slecht op droge plaatsen. Vindt een schimmel een geschikte plek, dan gaat hij groeien en produceert hij nog meer schimmelsporen. Uiteindelijk wordt de schimmelgroei zichtbaar als een klein zwart, grijs of groen plekje dat steeds groter wordt. Doe je niets, dan groeit de schimmel in een paar weken flink uit – net zo ver als de omstandigheden toelaten. Vocht is daarbij de belangrijkste factor. Wil je schimmel verwijderen, dan moet je dus eerst het vocht in huis aanpakken.

Tip 1. Ventileren

Vocht in huis is in de meeste gevallen woonvocht. Alle levende wezens produceren vocht. En mensen doen dat zeker! Daarnaast produceer je extra vocht bij (af)wassen, koken en douchen. Dit vocht wordt opgesloten in huis. Ironisch: hoe beter je woning geïsoleerd is, hoe meer vocht in huis blijft hangen en hoe groter de kans op schimmels. Daarom werkt ventileren erg goed tegen schimmels. Je vervangt de vochtige lucht van binnen voor drogere lucht van buiten. Zelfs als het buiten regent, helpt ventilatie tegen schimmels binnenshuis. Af en toe een raampje open is niet genoeg: zorg dat je ventilatieroosters hebt die altijd open staan of laat in elke ruimte de hele dag een raam open.

Tip 2. Zoek naar onderliggende oorzaken

Naast woonvocht kan schimmel ook ontstaan door doorslaand vocht. Bijvoorbeeld optrekkend vocht uit een buitenmuur. In dat geval moet de muur behandeld worden. Je kunt dit probleem bijvoorbeeld oplossen door de buitenmuur opnieuw te (laten) voegen en daarna te laten impregneren. Zo wordt de muur weer waterbestendig en heb je geen last meer van vochtdoorslag. Heb je last van optrekkend vocht vanaf beneden, dan is een goede waterkering onderaan de muren noodzakelijk. Staat er ergens regelmatig een plasje water, of heb je vocht in een binnenmuur? Laat dan lekdetectie uitvoeren.

Tip 3. Schimmels bestrijden

Het is dus erg belangrijk om eerst de oorzaak van de schimmel in huis aan te pakken. Maar hoe kom je nu af van de schimmels die er al zijn? Allereerst is het goed dat je de schimmel zo snel mogelijk bestrijdt. Afwachten zorgt ervoor dat de schimmels zich steeds sneller uitbreiden en een gevaar gaan vormen voor de gezondheid. Schimmels kun je maar moeilijk dood krijgen. Je kunt bijvoorbeeld een zuur gebruiken, zoals schoonmaakazijn. Dit doodt echter maar ongeveer 80% van de schimmels, waarna ze dus veel sneller weer terugkomen. Chloor werkt effectiever, maar geeft ook meer schadelijke dampen af. Het beste is een speciale schimmelreiniger. Gebruik bij het spuiten met de schimmelreiniger handschoenen en draag een doek of mondkap over je neus en mond. Wees voorzichtig dat het middel niet in je ogen kan komen! Ventileer de ruimte na het inspuiten van de schimmel zo grondig mogelijk en volg verder de aanwijzingen op de verpakking. Let op: vrijwel alle schimmelreinigers bevatten bleekmiddel, dus draag oude kleren.

Schimmel in huis is erg vervelend. Het is niet alleen slecht voor de gezondheid, maar het ziet er ook vies uit. Daarom is het goed om tijdig te beginnen met schimmel bestrijden. Door te zorgen voor een droger binnenklimaat kun je de schimmelgroei effectief remmen. Vervolgens kun je de schimmels door goede schimmelbestrijding helemaal weg krijgen. Zo kom je eindelijk van die smerige schimmels in huis af. 

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply