20

Tips om zelf een houten pergola te maken

Een houten pergola is een prachtige toevoeging aan iedere tuin. Of je nou een knus zitje wil creëren met een landelijke sfeer of een luxe loungehoek gaat inrichten. Als je een handige klusser bent, kun je het bovendien gemakkelijk zelf bouwen. Lijkt het je leuk om zelf een houten pergola te maken? Lees dan de onderstaande tips door om je nog beter voor te bereiden.

Tip 1. Kies de juiste houtsoort

Het is belangrijk om de juiste houtsoort te kiezen voor dit project. Je kunt het beste online hout kopen van goede kwaliteit en met een hoge duurzaamheidsklasse. Deze houtsoorten zijn namelijk goed bestand tegen vocht en gaan hierdoor langer mee dan minder duurzaam tuinhout. Hardhout, eikenhout en Douglas hout zijn een goede keuze. Houd er wel rekening mee dat hardhout en eikenhout vrij zwaar en aan de prijzige kant zijn. Douglas hout is lichter van gewicht, gemakkelijk te bewerken en bovendien goedkoper. Wel is de levensduur van onbewerkt Douglashout korter.

Tip 2. Maak een bouwtekening

Ook als je een duidelijk beeld in je hoofd hebt van de pergola, is het verstandig om het eerst op papier te zetten. Een bouwtekening maakt het project overzichtelijk en nauwkeuriger. Zo zal je minder snel een foutje maken met de afmetingen. Je kunt uiteraard ook een kant-en-klare bouwtekening op internet zoeken.

Tip 3. Breng rubber seal aan op de grondpalen

De grondpalen vormen de basis van de pergola. Hoewel een harde of duurzame houtsoort prima tegen vocht kan, is het beter om de onderkant van de palen eerst te bewerken met rubber seal. Dit rubberlaagje beschermt het hout en kan houtrot voorkomen. Zet de palen na het drogen voor 1/3 in de grond.

Tip 4. Zorg voor een stevige fundering

Zorg voor een stevige fundering

Maak de fundering van de pergola zo stevig mogelijk door gebruik te maken van snelbeton. Zet de palen in de grond en giet er beton omheen. Je kunt eventueel ook gebruik maken van paalhouders.

Tip 5. Verduurzaam het hout

Om zo lang mogelijk te genieten van je houten pergola, is het slim om het hout te verduurzamen. Breng hiervoor minimaal 2 lagen beits aan om een beschermlaag te creëren. Je hebt de keuze uit een transparante of een gekleurde beits. Laat de beits tussen de lagen door goed drogen (ongeveer 24 uur). Daarna is het hout beter bestand tegen allerlei weersinvloeden. Wanneer je geïmpregneerd hout hebt aangeschaft, is het niet nodig om het hout te beitsen.

Tip 6. Creëer schaduw

Een pergola is de ideale basis voor klimplanten. Zodra de planten goed zijn dichtgegroeid, kun je bovendien genieten van een heerlijke schaduwplek in de zomer. Wil je de pergola liever onderhoudsvriendelijk houden? Dan kun je ook schaduw creëren met een schaduwdoek of een andere vorm van dakbedekking.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply