19

Tips om je tuin leuker te maken voor kinderen

“Kom je nou nog een keertje van die bank af? Het is heerlijk weer. Ga toch lekker buiten spelen!” Vermoeid kijk je naar je zoon of dochter die lamlendig op de bank hangt. Helaas is deze situatie voor heel veel ouders herkenbaar. Het weer kan nog zo mooi zijn, maar soms lijkt het wel alsof je kind werkelijk nergens zin in heeft. In elk geval niet om naar buiten te gaan. Dit terwijl frisse buitenlucht en lekker bewegen juist zo belangrijk is voor een opgroeiend kind. In de praktijk blijkt echter dat kinderen door de jaren heen steeds meer uren binnen zijn gaan doorbrengen. Meestal in de verleiding gebracht door beeldschermen.

Tijd om daar verandering in te brengen. Als je het ons vraagt heeft elk opgroeiend kind namelijk behoefte aan buitenspelen. Je kunt je kind hierin ondersteunen door ook echt een leuk alternatief te bieden buiten. Dit doe je door de tuin eens goed onder handen te nemen en hier een echte fijne speelplek voor de kinderen van te maken. Hoe je dit aanpakt? Met de volgende tips gaat dat zeker lukken! 

Speeltoestellen

Enkel een kale tuin is natuurlijk niet aantrekkelijk voor kinderen. Speeltoestellen mogen dan ook niet ontbreken. Denk hierbij ook aan de toekomst. Je kind zal niet eeuwig klein blijven. Een trampoline kopen is daarom een goed idee. Dit behoort tot één van de speeltoestellen die op werkelijk elke leeftijd leuk blijven. Kies wel voor een groter exemplaar zodat je kind hier lang plezier van heeft en ook nog eens vriendjes of vriendinnetjes kan uitnodigen.

Naast een trampoline is ook een glijbaan of schommel een goed idee. Houd hierbij wel rekening met de leeftijden van de kinderen. Is je jongste kind al zeven jaar of ouder? Dan is de kans groot dat deze hier heel snel uitgegroeid is en zijn of haar interesses over enkele jaren al elders liggen. Bega geen miskoop.

Speeltoestellen

Gewoon lekker vies worden

Nog al te vaak vinden ouders het belangrijk dat hun kind zo netjes mogelijk blijft. Vooral niet vies worden is het motto. Ook de tuinen zijn hierop ingericht. Zo veel mogelijk stenen, zo min mogelijk echte natuurelementen. Tijd om daar verandering in te brengen. Kinderen leren namelijk door uit te proberen, hun creativiteit de vrije loop te laten en nieuwe dingen te ontdekken in de natuur. Daar hoort ook een beetje vies worden bij. Zorg daarom voor een moddertafel en geef wat schepjes om lekker uit te proberen. Of laat je kinderen eens naar buiten gaan wanneer er enorme plassen liggen in de tuin. Heerlijk stampen en vies worden. Daar zijn ze vast een uurtje zoet mee.

Eigen plekje

Kinderen hebben net als volwassenen veel behoefte aan een eigen plekje. Ruimte om zich terug te trekken. Je kunt dit plekje fijn buiten maken om op die manier ze te stimuleren hier te komen. Denk bijvoorbeeld aan een lekkere hangmat met kussens en leuke boekjes onder een overkapping, een boomhut of misschien zelfs een mini tent. 

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply