18

Tips om gas én energie te besparen in de keuken

De gas- en energieprijzen stijgen helaas flink. Waarschijnlijk ben je daarom veel bezig met het besparen van energie en gas. We hebben daarom een aantal tips voor je op een rijtje gezet. Niet alleen goed voor de portemonnee, maar ook voor het milieu. Wil je graag meer informatie over duurzaamheid in de keuken? Neem dan eens een kijkje op www.kitchen4all.nl, daar vind je meer informatie!

Gebruik apparatuur

Waarschijnlijk zet je de oven of kookplaat pas uit als je klaar bent met koken, maar keukenapparatuur verliest vaak niet direct warmte. Dus zet net voordat je klaar bent de oven of kookplaat alvast uit. Alle kleine beetjes helpen immers! Maar ook met de afzuigkap kun je wat energie besparen, er wordt vaak voor gekozen om deze op de hoogste stand te zetten. Maar meestal is dit niet nodig, bepaal daarom voor ieder gerecht op welke stand je de afzuigkap aan kunt zetten.

Geschikte apparatuur

Als je een nieuwe keuken gaat uitzoeken is het goed om van tevoren te bedenken met hoeveel personen je gebruik gaat maken van de keuken. Door namelijk voor apparatuur te kiezen die eigenlijk te groot is voor je keuken en je bijvoorbeeld maar een klein deel van de koelkast verbruikt, verbruik je meer gas en/of energie dan nodig is. Daarnaast speelt ook de keukenopstelling een rol. Als je de koelkast bijvoorbeeld dicht bij een radiator plaatst, heeft de koelkast meer energie nodig om te kunnen koelen. Wil je graag advies ontvangen over verschillende keukenopstellingen? Maak dan snel een afspraak bij een van onze keukenwinkels.

Onderhoud keuken

Goed onderhouden apparatuur gaat niet alleen langer mee, maar gebruikt vaak ook minder energie. Een afzuigkap die vol zit met vet, werkt minder goed en zal je daardoor sneller op een hogere stand zetten. Maar denk bijvoorbeeld ook aan een vriezer waar een ijslaag in zit, deze verbruikt ook meer energie. Zo zijn er meerdere voorbeelden te benoemen waarbij het onderhoud invloed heeft op het energieverbruik.

Efficiënt koken

Efficiënt koken

Door een aantal kleine aanpassingen te maken tijdens het koken kun je al gas of stroom besparen. Zo zijn we snel geneigd om een net iets te grote pan te pakken als we eten gaan koken. Bij een grotere pan kost het natuurlijk meer gas of stroom om de pan op te warmen. Pak daarom een pan die past bij de hoeveelheid. Dit geldt ook voor de hoeveelheid water die je gebruikt om bijvoorbeeld groente of pasta in te koken. Pak niet meer water dan dat je nodig denkt te hebben. Daarnaast vergeet je vast wel eens om de deksel op de pan te doen, dit zorgt ervoor dat er onnodig warmte ontsnapt.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply