Wonen is een primaire levensbehoefte. Maar als je bij elkaar optelt wat simpelweg ergens comfortabel kunnen wonen kost, dan schrik je je wellicht kapot. Denk aan je hypotheeklasten of huurlasten, verzekeringen, belastingen, onderhoudskosten en natuurlijk het energieverbruik. Op veel van deze zaken is besparen lastig. Je kunt je hypotheek eventueel laten oversluiten, maar verzekeringen en belastingen kosten wat ze kosten. Besparen op onderhoud levert op de langere termijn hogere kosten op, dus dat is ook geen goede keuze. Op de kosten van je energieverbruik kun je echter wel degelijk besparen met een aantal ingrepen. We zetten ze hier voor je op een rijtje.
Naden en kieren dichten
Niet stoken voor de vogeltjes, zo klinkt een oud mantra. Dat doe je in feite als er overal kieren en gaten bestaan in je woning waardoor warmte kan ontsnappen en kou kan binnenkomen. Daarom is het belangrijk om je huis goed na te lopen op dit soort plekken en alle naden en kieren te dichten. Dit kan op verschillende manier. Soms is kit of schuim de beste oplossing, maar ook tochtstrips of tochtband kan plaatselijk uitkomst bieden. Heb je een brievenbus in de voordeur zonder borstel, installeer dan alsnog zo’n brievenbusborstel. Zo kun je een besparing maken op onnodig hoge stookkosten. Vergeet in het proces niet dat je je natuurlijk wel goed moet ventileren, maar dan via de daarvoor bedoelde kanalen en mogelijkheden.
Zuinigere verlichting
LED-verlichting is de zuinigste vorm van verlichting, zuiniger nog dan spaarlampen. Kijk dus waar in huis je verlichting kunt vervangen voor LED-lampen. Deze gaan ook nog eens langer mee, waardoor de investering zich makkelijk terugbetaalt. Er bestaat ook LED-verlichting waarbij je de kleurtemperatuur of de kleur van het licht kunt aanpassen. Plaatselijk is dat misschien een fijne toevoeging aan je woning. Het vervangen van ouderwetse verlichting voor LED-verlichting kan op jaarbasis een paar tientjes schelen in stroomverbruik.
Muurisolatie en dakisolatie
Een belangrijke stap op weg naar een energiezuinigere woning en dus ook het terugdringen van je stookkosten, is gedegen isolatie van de spouwmuren en het dak van je woning. Heb je dit nog niet gedaan, dan is het echt een belangrijke stap om zo snel mogelijk te maken. Het effect hiervan is namelijk aanzienlijk. Veel warmte ontsnapt gewoon aan de woning als deze onvoldoende geïsoleerd is. Heb je geen geld voor deze eenmalige investering en is er ook geen duurzaamheidslening waar je gebruik van kunt maken? Dan kun je er voor kiezen om een kleine lening af te sluiten bij Rente.nl. Dat is overigens ook een goed adres wanneer je auto plotseling vervangen moet worden en je er het budget niet voor beschikbaar hebt, want je kunt er ook geld lenen voor een auto.
Energiezuinige apparaten
Ook de apparaten in huis kunnen zwaar drukken op je energierekening. Daarom ben je het beste af met relatief recente apparaten met een gunstig energielabel. Dat geldt bijvoorbeeld voor de koelkast en de vriezer, die dag en nacht stroom staan te trekken. Ook wasmachines en wasdrogers verbruiken veel stroom. Wasmachines verbruiken overigens ook veel gas en water, dus bij het uitzoeken van een zuiniger model zijn dat ook zaken om op te letten. Datzelfde geldt voor de vaatwasser. Om water te besparen, kun je verder ook nog een waterbesparende douchekop installeren in de badkamer. Oude CV-ketels verbruiken vaak ook onnodig veel aardgas; recentere HR-ketels zijn een stuk zuiniger in dat verbruik.
Zonnepanelen
Een uitstekende manier om je stroomrekening omlaag te krijgen, is door zelf stroom op te wekken om te verbruiken. Hoe meer je zelf produceert, des te minder je immers bij een externe aanbieder hoeft af te nemen. Investeer daarom in zonnepanelen voor op het dak van je woning. Daken die op het zuiden zijn gericht zorgen voor de grootste opbrengst, maar ook een zuidwestelijke of zuidoostelijke oriëntatie kan een prima opbrengst opleveren. Zelfs in de winter, want ondanks dat sommigen beweren dat zonnepanelen in de winter nutteloos zijn, wordt er dan wel degelijk nog stroom geproduceerd door de panelen. Financieren van zonnepanelen kan vaak met een duurzaamheidslening. Het is een investering die zich doorgaans in tussen de zeven en negen jaar terugbetaalt. Er komt dus wel wat lange termijn-denken bij kijken, maar een vooruitziende blik kan nooit kwaad.
No Responses Yet