20

Houten snijplank schoonmaken: handige tips

Een snijplank is een heel leuk item voor in de keuken. Het is decoratief en ook nog eens functioneel. Je kunt het gebruiken als borrelplank, broodplank of simpelweg om dingen op te snijden. Maar hoe kun je de snijplank nou zo lang mogelijk mooi houden? En hoe maak je een houten snijplank schoon? Je leest het hieronder.

Houten snijplank schoonmaken na gebruik

Om te voorkomen dat bacteriën zich gaan nestelen in de groeven en scheuren van een houten plank, is het belangrijk om het na ieder gebruik schoon te maken. Als je het enkel hebt gebruikt als borrelplank, kun je het gewoon afvegen met een licht vochtig doekje. Heb je de plank gebruikt voor het snijden of zitten er echte vlekken op? Dan kun je de houten of bamboe snijplank schoonmaken met een sopje. Let op: dompel de snijplank niet helemaal onder water, maar gebruik alleen een natte spons op de plekken waar het nodig is. Laat de snijplank na het reinigen altijd goed drogen.

Houten snijplank schoonmaken met citroen

Krijg je de vlekken of geurtjes niet weg met een simpel sopje? Dan kun je de houten snijplank reinigen met citroensap en zout. Smeer de plank eerst in met citroensap en strooi er vervolgens een laag grof zout overheen. Zo maak je een soort scrub. Laat het even intrekken, schrob met een borstel of spons en spoel het daarna af.

Snijplank hout schoonmaken met soda

Heb je geen citroen in huis of was het niet effectief? Een houten plank schoonmaken kan ook met een schepje soda. Los een beetje soda op in warm water en gebruik dit om de snijplank mee schoon te schrobben. Spoel af en laat daarna goed drogen.

Snijplank van hout oliën

Om een snijplank van hout zo lang mogelijk mooi te houden, kun je het na een schoonmaakbeurt insmeren met een natuurlijke olie zoals lijnzaadolie, amandelolie of druivenpitolie. Gebruik geen olijfolie – dit maakt de snijplank plakkerig. De olie trekt in het hout en vormt een soort beschermlaag. Andere vloeistoffen kunnen zo minder snel in het hout trekken.

Houten snijplank in de afwasmachine

Kun je een houten snijplank net als een kunststof snijplank schoonmaken in de afwasmachine? Nee, een snijplank van hout mag niet in de vaatwasser. Het hout wordt te heet en blijft veel te lang nat. Ook zijn de vaatwastabletten vaak te agressief voor het natuurlijke materiaal. Doe het dus gewoon met de hand. Het kost wat meer tijd en moeite dan een plastic snijplank schoonmaken, maar dan heb je ook een prachtige borrelplank in de keuken staan.

Lees ook: zo houd je een vol huis lekker schoon

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply