17

Tips en tricks voor tijdloze kerstdecoratie: houten kerstboom, natuurlijke decoratie & meer

Hoewel er ieder jaar natuurlijk weer verschillende kersttrends zijn om in de gaten te houden, kan het juist ook een bewuste keuze zijn om voor tijdloze kerstdecoratie te gaan. Dit maakt tevens dat je kiest voor kerstdecoratie waar je voor een langere periode van gaat genieten: je selecteert versieringen waar je niet op uitgekeken raakt. Kies voor kwaliteit, zodat de decoratie ook meteen lang meegaat. Welke opties je hebt? We delen tips en inspiratie!

Houten kerstboom: jaar in, jaar uit met plezier optuigen

Het is toch eigenlijk maar wat zonde dat we een kerstboom met dennentakken ieder jaar voor slechts een paar weken in huis halen, om ‘m vervolgens weer aan de straat te leggen voor het vuilnis. Hoewel de boom qua looks wel past bij tijdloze kerstdecoratie, werkt de praktische uitvoering hier niet bepaald aan mee. Een kunstkerstboom dan? Eerlijk is eerlijk: zo’n boom is na een paar jaar meestal ook niet echt mooi meer. Een beter idee is een alternatieve kerstboom, zoals een houten kerstboom! De boom van hout is steeds vaker te vinden in de woonkamer, en dat is niet gek: van een kwalitatieve houten kerstboom ga je jarenlang genieten. De boom is namelijk enorm stevig, en blijft jaar in, jaar uit mooi. Daarnaast kent zo’n boom ook nog eens een tijdloze look. Een look die rustgevend, stijlvol en uniek is.

Of zo’n houten kerstboom dan ook direct een enorm minimalistisch jasje kent? Dat kan, als dit je wens is. Je kunt ‘m dan slechts subtiel aankleden met decoratie. Wikkel bijvoorbeeld enkel wat draadverlichting om de latjes. En alsnog ziet de boom er zo hartstikke gezellig uit! Het hout doet het sfeervolle werk. Wil je wat meer uitpakken met de decoratie? Hang dan ook kerstballen en -ornamenten in de boom van hout – dit is nog gewoon mogelijk, net zoals bij de traditionele boom.

Kerstballen in een tijdloze look

Kerstballen in een tijdloze look

Over die kerstballen gesproken: haal ze het liefst in een tijdloze look in huis. Dit betekent in algemene zin dat je voor vrij minimalistische kerstballen kiest, die weinig poespas kennen. Kerstballen met een drukke print of tekst erop kunnen je na verloop van tijd immers gaan vervelen: je hebt er lang genoeg tegenaan gekeken. Bij tijdloze designs is dit niet zomaar het geval. Zo heb je er alleen maar langer plezier van! Ga bijvoorbeeld op zoek naar kerstballen in een egale kleur. En dan het liefst niet zo’n felle kleur, maar eerder een zachte of lichte kleur. Van wit tot groen, van bruin tot pasteltinten: je hebt alsnog veel kleuren om uit te kiezen.

Wil je toch voor kerstballen met een print gaan? Dan is een subtiele print een goede optie. Denk aan kerstballen met een gradiënt, of met een rustig patroon. Subtiele kleurverschillen zijn passend, zodat het stukje eenvoud nog altijd bewaard blijft. Dit past goed bij tijdloze versieringen!

Winters thema staat centraal

Pas op met het najagen van kersttrends die slechts een korte periode populair zijn. Zo denken we aan de kerstsokken aan de schouw, naar een Amerikaanse trend. Dit kan leuk zijn voor een keertje, maar de kans is groot dat je het na verloop van tijd wel wat zat bent. Dit geldt ook voor moderne kerstornamenten, in alledaagse thema’s. Er zijn bijvoorbeeld ornamenten van lipsticks, donuts en wijnflesjes te vinden. Hoewel het op het eerste gezicht grappig lijkt, is de kans klein dat deze decoratiestukken elk jaar opnieuw in de boom worden gehangen. Met de keuze voor tijdloze decoratie, sla je deze trends over. Je kunt je juist wél richten op een thema dat nooit uit raakt. Een algemeen winters thema bijvoorbeeld, wat goed past bij de decembermaand. Dit is ieder jaar weer relevant!

Sneeuwvlokken, rendieren, sterren en elfjes zijn ideale vertalingen van dat winterse thema in huis. Het gaat hier niet om trends, maar juist om symbolen die al jarenlang aan het kerstfeest worden gekoppeld. Dit betekent dus dat je ervan uit kunt gaan dat het nog een behoorlijke tijd mee zal gaan.

Natuurlijke kerstdecoratie

Wat ook nooit uit raakt? Natuurlijke kerstdecoratie! Kies voor zoveel mogelijk natuurlijke materialen. We denken aan hout, riet, rotan, jute, papier, karton en bladeren. Hier komen tevens die rustgevende kleuren weer in terug, die zo’n tijdloze sfeer creëren. Wat er zo mooi is, is dat je veel natuurlijke elementen in huis terug kunt laten komen – het is niet snel te druk.

Ga ook zeker zelf aan de slag met de decoratie: maak een mooi decoratiestuk voor aan de muur met takjes en dennenappels, om maar iets te noemen. Of versier de kersttafel met dennentakjes. Bij het inpakken van de kerstcadeaus kun je gebruik maken van natuurlijk papier, dennentakjes en robuust touw. Droog schijfjes van een sinaasappel in de oven, en hang dit aan de wand. Gedroogde takjes kun je met een stuk touw om kaarsenhouders binden: het zijn al vaak dit soort simpele ideeën die voor een fraaie aankleding zorgen. Zo zie je dus maar dat het helemaal niet ingewikkeld hoeft te zijn om voor tijdloze kerstdecoratie te kiezen. Sterker nog: het gaat vaak juist om een versimpeling van de decoratiestukken die we in huis halen. We hebben de neiging om enorm uit te pakken, terwijl het resultaat hiervan in werkelijkheid juist kan tegenvallen. Door bij simpele ideeën te blijven, die dicht bij de natuur en traditionele symbolen staan, weet je zeker dat je het kerstfeest in stijl viert.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply