Als je in het bezit bent van onroerend goed (zoals een woning, maar ook een bedrijfspand of een stuk grond) dan ontvang je elk jaar een nieuwe WOZ-beschikking. De WOZ, oftewel Waardering onroerende zaken, geeft aan hoeveel jouw bezit volgens de gemeente waard is. Het komt echter geregeld voor dat huizenbezitters een te hoge WOZ-beschikking in de bus krijgen. Als jij ook van mening bent dat de waarde van je huis te hoog is ingeschat, dan kun je hier bezwaar tegen maken. Hieronder leggen we uit wat de mogelijke gevolgen zijn van een te hoge WOZ-beschikking, in welke gevallen bezwaar maken gewenst is, en hoe je een WOZ bezwaar kunt indienen.
Wat zijn de gevolgen van een te hoge WOZ-beschikking?
Een hoge WOZ-waarde kan gunstig zijn. Bijvoorbeeld als je van plan bent je huis te koop te zetten. De WOZ-waarde van woningen is namelijk vrij opvraagbaar, en de kans is groot dat geïnteresseerden hun bod in elk geval deels op de WOZ-waarde zullen baseren. In de meeste situaties is een te hoge WOZ-beschikking echter in jouw nadeel. De waarde die door de gemeente aan jouw woning wordt toegekend, heeft namelijk een grote invloed op de hoogte van de belastingen die je moet betalen. Met andere woorden: hoe hoger de WOZ-waarde van je huis, hoe meer je moet betalen aan vermogensbelasting, Onroerende zaak belasting (OZB), inkomstenbelasting, waterschapsbelasting en afvalstoffenheffingen. Daar zit je vanzelfsprekend niet op te wachten!
Wanneer is WOZ bezwaar maken interessant?
Het kan zijn dat de WOZ-beschikking misschien een paar honderd euro hoger uitvalt dan je verwacht had. Dan is het misschien niet de moeite waard om bezwaar te maken. Hetzelfde geldt als je je huis te koop hebt gezet; dan is een te hoge WOZ-waarde waarschijnlijk in je voordeel. Maar het komt ook voor dat huizenbezitters geconfronteerd worden met schrikbarend hoge WOZ-beschikkingen. Zeker als je een hypotheek met een langere looptijd hebt, kan het teveel aan belasting dat je jaarlijks moet betalen behoorlijk oplopen. Als je het idee hebt dat de door de gemeente vastgestelde WOZ-waarde veel hoger is dan hij zou moeten zijn, dan is WOZ bezwaar maken zeker interessant voor jou.
Ik wil WOZ bezwaar maken, hoe pak ik dat aan?
In principe kun je zelf een WOZ bezwaar indienen bij de gemeente. Dit moet binnen 6 weken na de datum op de WOZ-beschikking gebeuren; daarna heeft het geen zin meer om bezwaar in te dienen. Je moet er echter wel rekening mee houden dat je voor zo’n bezwaar allerlei formulieren moet invullen. Dat kost tijd, en je wil natuurlijk wel zeker weten dat alles klopt. Daarom raden we aan om het indienen van WOZ bezwaar uit te besteden aan MaakWOZbezwaar.nl. Dit bureau specialiseert zich in het afhandelen van WOZ bezwaarschriften voor particulieren en bedrijven, en weet dus precies hoe dit het beste kan worden aangepakt.
Wat kost dat, bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-beschikking?
Omdat je van tevoren nooit zeker kunt weten of jouw WOZ bezwaar als gegrond wordt beschouwd, ben je wellicht geneigd om toch zelf het bezwaarschrift in te dienen. Dan loop je in elk geval niet het risico om geld te verliezen als wordt vastgesteld dat de oorspronkelijke WOZ-beschikking wel correct was. Maar als je het WOZ bezwaar uitbesteedt aan MaakWOZbezwaar.nl, hoef je je hier geen zorgen over te maken. Ze werken namelijk op basis van no cure, no pay. Dat betekent dat het indienen van WOZ bezwaar jou als particuliere huizenbezitter geen cent kost, ongeacht de uitkomst van de procedure.
Tot slot
Ga er vooral niet vanuit dat de informatie in elke officiële brief die je van de gemeente ontvangt klopt. Controleer je WOZ-beschikking elk jaar en ga na of de door de gemeente vastgestelde waarde wel overeenkomt met de werkelijkheid. Zo niet, neem dan direct contact op met MaakWOZbezwaar.nl om het indienen van WOZ bezwaar aan hen uit te besteden. Je betaalt er niets voor en niet geschoten is altijd mis, nietwaar?
No Responses Yet