Er is de laatste jaren steeds meer aandacht gekomen voor verduurzaming van woningen. Niet alleen omdat de overheid de visie voor een aardgasvrij Nederland in 2050 heeft, maar ook vanwege de sterk stijgende energieprijzen het afgelopen jaar. Momenteel heeft nog zo’n tachtig procent van de woningen in ons land een individuele cv-ketel. De komende decennia zullen dit er steeds minder worden. Woningen zullen óf op een warmtenet worden aangesloten, óf voorzien moeten worden van een warmtenet. Hoe zit het eigenlijk met de verwarming van tapwater in beide gevallen?
Energietransitie de komende decennia
Een cv-ketel in een woning heeft twee functies. Enerzijds verzorgt deze warm water voor de radiatoren om de woning te verwarmen, anderzijds wordt er warm tapwater voor de keukenkraan of douche mee verwarmd. De komende decennia zullen echter steeds meer woningen afgekoppeld gaan worden van het aardgasnetwerk. Ze zullen daarvoor in de plaats aangesloten worden op een warmtenet of zelf warmte kunnen genereren met behulp van een warmtepomp.
Toekomstige verwarmingsbronnen heet genoeg voor tapwater?
Bij beide opties zal er waarschijnlijk maximaal een watertemperatuur van 50 á 55 graden behaald kunnen worden. Dit is naar alle waarschijnlijkheid voldoende om een woning behaaglijk warm mee te krijgen. Zeker als deze voorzien is van vloerverwarming of Lage Temperatuur Convectoren. Het is echter nog maar de vraag of het water warm genoeg is om heet tapwater thuis te kunnen ‘vragen’. Wil je snel en royaal warm water kunnen tappen in de keuken of badkamer? Dan is het aan te raden een elektrische boiler te laten plaatsen. Voor de badkamer voldoet in de meeste gevallen een elektrische boiler van 80 tot 100 liter. In de keuken is vaak een kleinere boiler met een inhoud van tien liter al voldoende.
Met onder andere een elektrische boiler je gasverbruik verlagen
Het afgelopen jaar zijn vooral de gasprijzen behoorlijk gestegen. Veel mensen worden daarom nu geconfronteerd met een maandbedrag dat ze betalen aan hun energieleverancier dat soms wel vijf zo hoog is als een jaar geleden. Om niet in financiële problemen te komen wordt het nu echt zaak om te gaan letten op het energieverbruik thuis.
Heb je nog een cv-ketel voor het verwarmen van tap- en verwarmingswater? Dan is het verstandig om te kijken welke opties je hebt om je gasverbruik te verlagen. Denk bijvoorbeeld aan aanpassingen in je gedrag, zoals de thermostaat minder hoog zetten en korter douchen. Daarnaast kan het lonen om de temperatuurinstellingen van je cv-ketel te verlagen, een modulaire thermostaat te laten installeren, radiatorventilatoren te plaatsen en je verwarmingssysteem waterzijdig in te laten regelen. Tot kun je ook nog je gasverbruik verlagen door te investeren in een elektrische boiler.
No Responses Yet