39

portretten van Suzanne van der Heiden

schilderijtjes

schilderijtjes

Dit weekend was ik bij ‘werk aan het spoel’ in Culemborg op bezoek bij Suzanne van der Heiden. Zij is de afgelopen maanden de Artist in Residence geweest in Culemborg. Zij heeft een viertal maanden in het atelier gewerkt om o.a. portretten van de soldaten van ‘het werk aan het spoel’ te vereeuwigen.
Ik kijk erg graag naar het werk van Suzanne, zij portretteert mensen niet in olieverf maar met milieuvriendelijke ‘ei-tempera’. Ze maakt de ei-tempera zelf met ei, bier en kleurstoffen. Hierdoor ontstaat een matte verf die ze laag over laag opzet.  Zo ontstaan prachtige kleuren, waardoor je de textuur van het gezicht en de haren goed kunt zien. Mooi!

eieren

de eieren als basis voor de verf

kleurstoffen

de kleurstoffen in de opslag

verflagen

de verflagen in opbouw

Suzanne is al vele jaren portretschilder. Van kleins af aan tekent ze al veel en vanaf haar 9e jaar gaat ze naar tekenles. Omdat het tekenen goed lukte, stapte ze al snel in bij lessen voor volwassenen, zodat ze nog meer kon leren. Na verschillende opleidingen gaat ze na haar verpleeg-carrière, eindelijk naar de Kunstacademie en leert ze daar goed schilderen.
De ei-tempera-verf wordt vaak als ondergrond van olieverf schilderij gebruikt, maar al snel ontdekt Suzanne dat ze hier goed mee overweg kan.
Suzanne heeft voor portretschilderen gekozen, omdat gezichten haar altijd hebben geïntrigeerd. Ze kijkt altijd graag naar gezichten en de eigenheid van mensen. Wat maakt het nu dat een man een man is en niet een vrouw? Hoe lopen de lijnen in de gezichten en zijn er overeenkomsten? Wat maakt iemand speciaal? Het portret groeit vaak vanzelf: ‘Als ik dan goed aan het kijken ben, dan is het gezicht er ineens en kijken de ogen in het portret me aan…’. ‘Je moet gewoon op tijd stoppen met schilderen.’

Haar bijzondere werk is tot eind januari 2013 te zien in ‘werk aan het spoel’ in Culemborg. In april-mei-juni 2013 is werk van haar te zien in Kasteel Tongelaar in Mill. Het is echt de moeite waard om haar werk eens van dichtbij te bekijken…

een deel van de soldaten van 'het werk aan de spoel'

een deel van de soldaten van ‘het werk aan de spoel’

een portret in zwart

een portret in zwart

een klein koppie in een luciferdoosje

een klein koppie in een luciferdoosje

haar hondje miepmiep

haar hondje miepmiep

 

Show Comments

One Response

  1. suzanne van der heiden 22 januari 2013

Leave a Reply