25

Ontwerp een badkamer voor kinderen

Als ouder zorg je graag voor een zo goed mogelijke leefomgeving voor je kind of kinderen.  Dit geldt voor de inrichting van je huis en natuurlijk ook voor de inrichting van je badkamer. Wanneer je een badkamer naar jouw eigen smaak en behoeften ontwerpt, kun je overal inspiratie opdoen zoals in tijdschriften of websites voor de nieuwste, meest in het oog springende manieren om luxe en stijl in je badkamer aan te brengen. Wanneer je echter met je badkamer ook extra rekening wilt houden met de behoeften en veiligheid van je kind, zijn er verschillende zaken waarmee je rekening moet houden. Voor de kleintjes is de badkamer een belangrijke plek die praktisch, plezierig en veilig moet zijn. Om dit voor elkaar te krijgen, moet je daarom strategisch nadenken over het ontwerp van de kinderbadkamer.

Hoe creëer je een badkamer waar jij en je kinderen dol op zullen zijn? Met welke functionele aspecten moet je rekening houden? In dit artikel geven we je enkele tips en ideeën.

Kies een thema

Begin met het leuke gedeelte: een thema kiezen. Of je kiest voor een dierenthema of iets eenvoudigers, is aan jou, maar probeer ook na te denken over wat je kinderen leuk zullen vinden. Een thema zorgt ervoor dat je een consistente of eenduidige stijl kunt toepassen, waardoor je de badkamer niet alleen leuker maar, maar ook rust brengt in het design.

Kies een kleurenschema

Er is geen wet die zegt die voorschrijft dat een kindvriendelijke badkamer alle kleuren van de regenboog moet bevatten. Bovendien is zo’n heftige kleurenmix waarschijnlijk niet iets wat je zelf wilt. Houd ook rekening met jezelf. Kijk bijvoorbeeld naar wat neutralere kleuren. Verken ideeën in tijdschriften en websites om te zien welke soorten kinderbadkamers je aanspreken en kies een kleurenschema om jouw decoratiekeuzes te begeleiden. De keuze van het kleurenschema valt dan ook samen met de keuze voor het thema.

Denk na over functionaliteit

Denk na over functionaliteit

Met hoeveel mensen zijn jullie in huis? Zijn de kinderen nog klein, of zijn ze al iets groter? Wellicht is het zinvol om meteen al te kiezen voor een dubbele wastafel zodat meer dan één persoon tegelijkertijd de badkamer kan gebruiken? En heeft de badkamer ruimte voor een bad een douche, of allebei? Met kleine kinderen is het vaak praktisch om een bad te hebben, maar misschien wordt het bad wel minder vaak gebruikt naarmate de kinderen ouder worden. Door te beginnen met jullie praktische behoeften voor de badkamer, is het eenvoudiger om een indeling voor de badkamer te bepalen.

Creëer opslagruimte

Opbergruimte is essentieel in elke badkamer, maar vooral wanneer je kinderen hebt is voldoende opbergruimte belangrijk. Je wilt alle schoonheidsproducten, shampoos, haarborstel, tandenborstels, washandjes, handdoelen en alle andere dingen die je in badkamer nodig hebt een goede plek kunnen geven, zodat je er makkelijk bij kunt. De schoonmaakmiddelen of eventueel medicijnen moeten natuurlijk buiten het bereik van de kinderen worden opgeborgen

Er zijn tal van manieren om meer opbergruimte in jouw badkamer op te nemen. Denk een aan een hangende kolomkast of een spiegelkast voor wanneer er relatief weinig vloeroppervlak is. Met een wastafelmeubel voeg je dan weer veel opbergruimte toe onder je wastafel. Daarnaast kan een slim geplaatste nis in de muur, mits mogelijk natuurlijk, perfect plaats bieden aan de producten die je tijdens het douchen of baden gebruikt. Verken de mogelijkheden en zorg voor voldoende opbergruimtes.

Denk aan lange-termijn oplossingen

Zoals we hierboven al hebben benadrukt, is het belangrijk om met de indeling van je badkamer goed rekening te houden met met de praktische behoeften van jouw kinderen, maar dat geldt ook voor hoe die behoeften in de loop van de tijd zullen veranderen. Willen jouw kinderen in de toekomst bijvoorbeeld privacy tussen de wastafels en het toilet? Zal het cartoonthema de tand des tijds doorstaan, of ga je een paar jaar later verbouwen als interesses veranderen? Door nu op lange termijn te denken, kun je jezelf later nog één of twee projecten besparen.

Er is niet 1 perfecte oplossing om je badkamer optimaal in te richten op dit gebied. Om ervoor te zorgen dat je een badkamer creëert die praktisch, prettig en veilig is voor nu, maar ook over een aantal jaar nog steeds aansluit bij jullie behoeften is het belangrijk om goed de tijd te nemen om na te denken en je te oriënteren op vele de mogelijkheden.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply