18

Nieuw cilinderslot kopen? Lees eerst deze tips

Goed deurbeslag is essentieel voor een veilige woning. In de meeste gevallen wordt er gekozen voor een cilinderslot. Dit slot is namelijk erg veilig, gemakkelijk in gebruik en relatief goedkoop. Moet jij nieuw deurbeslag aanschaffen voor jouw woning of wil je het huidige slot vervangen? Lees dan de onderstaande tips en informatie over cilindersloten eens door.

Wat is een cilinderslot?

Cilindersloten bestaan uit een cilindervormig slot met sleutelgat en daar omheen een stevige behuizing. Deze behuizing wordt vastgeschroefd aan de deur. Het slot gaat open zodra de ingebouwde pinnetjes allemaal op de juiste plek worden geschoven. Dit doe je met de kartels van de bijbehorende sleutel. Als er ook maar één karteltje van de sleutel niet helemaal juist is, kan de sleutel niet worden omgedraaid en gaat het slot dus niet open.

Hoe vervang je een cilinderslot?

Een groot voordeel van een cilinderslot is dat je het eenvoudig kunt vervangen. Meestal is het niet nodig om het volledige slot te vervangen en is een nieuwe cilinder al voldoende. Dit scheelt een hoop tijd en geld. Je verwijdert eerst de schroef die aan de onderkant van het slot zit. Daarna steek je de sleutel in het gat, draai je de sleutel om en kun je de losse cilinder uit de deur trekken. Vervolgens plaats je de nieuwe cilinder eenvoudig zonder gereedschap. Wil je meer informatie over het verwijderen en vervangen van een cilinderslot? Lees dan dit handige stappenplan van Doorax: Hoe vervang je een cilinderslot?

Hoe vervang je een cilinderslot

Tip 1. Bekijk de verschillende types

Bepaal van tevoren welk type cilinderslot je nodig hebt. Dubbele cilinders zijn het meest gangbaar. Deze sloten hebben aan beide kanten een sleutelgat. Een halve cilinder heeft daarentegen een sleutelgat aan één kant. Er zijn ook zogenaamde knopcilinders die aan de binnenkant zijn voorzien van een draaiknop in plaats van een sleutelgat.

Tip 2. Kies de juiste maat

Het is uiteraard belangrijk om de juiste te kiezen. Hierbij wordt er vooral gekeken naar de lengte van het slot. Meet de lengte in millimeters vanaf het midden van het boutgat. Meet zowel naar links als naar rechts zodat je twee maten krijgt. Een voorbeeld van een standaard maat is 30/30 mm.

Tip 3. Let op de kwaliteit en veiligheid

Let bij het aanschaffen van een nieuw cilinderslot altijd op het SKG-keurmerk. Hoe meer sterren er achter dit keurmerk staan, hoe veiliger het slot is. Shop bovendien altijd bij een betrouwbare webshop zoals Doorax om verzekerd te zijn van hoge kwaliteit.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply