41

mooie kaarsen in het interieur

kaarsen

een gezellig hoekje met mijn boogkaarsen van 1000 en 1 kaars

Kaarsen bestaan al heel heel lang en de geschiedenis van de kaars begon bij de Etrusken, die een touw gedrenkt in pek, olie of vet gebruikten als verlichting. De kaars was niet altijd favoriet, een kaarsvlam verlicht niet intens, je moet uitkijken voor brandgevaar en door tocht kan de kaars snel uitwaaien. Door de eeuwen heen zijn er veel oplossingen bedacht om het kaarslicht en de kwaliteit van de kaars te verbeteren.

kaarsen maken

De kaars bestaat uit een pit van katoen met daaromheen een bonk stearine, paraffine, een mengsel van beiden, sojawas of bijenwas. De katoenen pit wordt gevlochten van gebleekte of ongebleekte katoen, gemaakt van 4 tot 45 draden. Ze vlechten het zo dat de pit tijdens het branden naar één kant ombuigt. De pit wordt behandelt met zouten, waardoor de pit op lengte gehouden en niet sneller zal verbranden dan het vet. Ook verhinderen deze zouten het nagloeien van de pit. Het katoen moet het vet goed op te zuigen en naar de vlam te brengen.
Kortom: het maken van een goede kaars is een echte kunst! Vroeger bestond er zelfs een kaarsenmakersgilde en nu is het een beetje een uitstervend beroep….

1000 en 1 kaarsen

Extra leuk was het dus, dat ik de webwinkel 1000 en 1 kaars tegen kwam. In deze webwinkel kun je ambachtelijke kaarsen vinden, zoals de gietsels en de dompelkaarsen. Er zijn mooie gietsels als blokken, bollen, stompen en bogen.
Ik heb een tweetal boogkaarsen gevonden die mooi staan bij elkaar, ze zijn er in 12 kleuren verkrijgbaar, ik koos de kleur Roemer. Straks op een mooi moment ga ik ze aansteken, maar nu geniet ik er gewoon nog even van….

kaars

de boogkaarsen van dichtbij

boogkaars

de kaarsen van bovenaf…

kaars

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply