33

Moestuin op het dak: waar let je op?

Steeds vaker zien we moestuinen op het dak. Dit noemen we ook wel groendaken of serumdaken en ze brengen de nodige voordelen met zich mee. Ze vormen een goede bescherming voor de dakbedekking tegen weersinvloeden, zijn een goede isolatie voor het gebouw, maken het aanzicht van de stad groener en bovendien kom je met een moestuin op het dak in aanmerking voor een subsidie. In dit artikel leggen we je uit waar je op moet letten bij het aanleggen van een groendak.

 Voor veel mensen staat een eigen moestuin op de wensenlijst, maar dit is voor lang niet iedereen mogelijk. Zeker in dichtbebouwde omgevingen lijkt het bezitten een moestuintje rondom het huis onmogelijk. Maar met een beetje creativiteit behoort het absoluut tot de mogelijkheden. Bij een plat of licht hellend dak is het aanleggen van een moestuintje op het dak een uitstekende oplossing.  Wel moet je dak aan een aantal eisen  voldoen. Zo moet de dakconstructie sterk genoeg zijn om een laag aarde te kunnen dragen. Voor een normale moestuin heb je minimaal een laag van 10 centimeter nodig. Wanneer je boompjes wil gaan planten heb je al snel een laag van 50 centimeter nodig. Een te zwakke dakconstructies kan verregaande consequenties hebben voor je woning. Denk hierbij aan verzakking van het dak en fikse lekkages.

Lees ook: 3 Dingen die je nu al kunt doen ter voorbereiding voor je moestuin

De juiste dakbedekking

Daarnaast moet ook het type dakbedekking sterk genoeg zijn om te voorkomen dat wortels zich nestelen in het dak, wat kan leiden tot lekkages. De beste dakbedekking voor onder een moestuin is EPDM. Dit materiaal is namelijk een wortelvaste dakbedekking en daardoor is EPDM dakbedekking erg populair voor groendaken en serumdaken. Wanneer de dakbedekking correct is aangelegd is de kans op lekkages minimaal. Als extra voordeel houdt de groenlaag op het dak water vast, waardoor de dakbedekking wordt ondersteunt. Bovendien vormt de moestuin een natuurlijke UV-filter, waardoor de dakbedekking verder wordt ontlast. Een EPDM dakbedekking gaat bovendien een lange tijd mee, waardoor het een goede investering is je moestuin op het dak.

Begin makkelijk

Wanneer je dak voldoet aan de bovengenoemde eisen kun je aan de slag met je eigen moestuin. Als het de eerste keer is dat je een eigen moestuin gaat onderhouden, is het slim op gemakkelijk te beginnen. Sommige groenten zijn namelijk lastig om te laten groeien. Begin daarom met eenvoudige planten zoals prei, sla, wortels, spinazie en radijs. Hoewel pompoenen ook vrij makkelijk zijn, is dit met oog op beschikbare ruimte niet altijd een goed idee. Door de grote omvang nemen ze namelijk erg veel ruimte in en kun je minder groenten kweken. Ook kun je het beste rekening houden met een logische indeling van je moestuin, zodat je altijd goed overzicht hebt, wanneer je geplante groente rijp zijn voor de oogst!

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply