35

mijn nieuwe boeken over de moestuinieren

moestuinieren

Ik ben druk bezig met lezen van boeken over moestuinieren. Wij hebben een ruime tuin, waarin ik langzaamaan een moestuin ben gaan aanleggen. Leuk om te doen, het ziet er mooi uit en het is heerlijk om het resultaat op te eten.

 

de grond

Wij hebben stevige kleigrond en het valt niet mee om deze grond te bewerken om een goed resultaat te behalen. Sommige groentes doen het goed, maar sommigen helemaal niet. Allerlei factoren spelen een rol bij het slagen van een moestuin. Deze winter ben ik me hier eens goed uitgezocht hoe ik de grond kan verbeteren. Er is veel informatie op internet te vinden en er zijn veel boeken om te lezen. Deze winter heb ik vooral gewerkt met groenbemesting in de tuin, heb ik een composthoop gemaakt. Nu ga ik een natuurlijke mest gebruiken om de stikstof, fosfor, kalium en magnesium in de bodem te verbeteren. Verder denk ik erover om te gaan mulchen om de structuur van de grond te verbeteren… Genoeg om nog over na te denken.

 

de kas

Volgende week krijg ik een klein glazen kasje waar ik de zaden ik kan voorkiemen en de groentes als aubergines, komkommer en paprika in wil kweken. Eens kijken of dit gaat lukken.

 

boeken over moestuinieren

Op internet kun je veel informatie vinden, zo volg ik het blog mooiemoestuin en vind ik ook veel informatie op de site van de biologische zaadhandelaar vreeken in Dordrecht. Een superleuke winkel vol met zaden, planten, boeken en handige hulpjes. In een uur ben je er nog niet uitgekeken!
Om het aankomende jaar mijn moestuin goed aan te pakken, ben ik voor het hele jaar een plan aan het maken. Hiervoor heb ik 3 boeken gebruikt:
1. De moestuin van mme Zsazsa van Dorien Knockart en Kim Leysen.
Het een erg dik en mooi boek (tja en daar val ik voor), het staat bomvol handige gebruikerstips, overdenkers en achtergrondinformatie. In het midden van het boek staat per groente 2-3 pagina’s boordevol handige weetjes en verzorgingtips. Aan het einde staan leuke recepten die je met deze groentes kunt koken. Lekker!

2. De zaaiagenda van Hans van Eekelen.
Een handig naslagwerk waarin je per dag/week/maand kunt lezen welke groente je nu kunt zaaien of poten. Je vindt hier ook handige informatie over welke groente je juist niet naast elkaar moet zetten. Handig om te weten!

3. De eerlijke moestuin van Annemieke van Deursen.
Dit is een heerlijk dun boekje waar helder per maand staat beschreven welke zaken in je moestuin moet gaan aanpakken. Er staan echt veel handige tips in om eerlijk met de tuin om te gaan. Een bron van achtergrondinformatie waar ik blij van word.

Om een handige planning te maken voor mijn moestuin heb ik per maand een overzichtsblad gemaakt waar ik alle klussen, boodschappen, onderhoud en zaaigoed plan. Wil je deze ook gebruiken, dan kun je de moestuin-planner downloaden en gebruiken. Succes met plannen!

moestuinieren

de moesttuin-planner kun je downloaden en uitprinten

moestuinieren

mijn stapel boeken over moestuinieren

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply