23

Meer schaduw creëren in de tuin: dit zijn de mogelijkheden

Het is optimaal genieten als de zomerzon weer eens tevoorschijn komt. Met de aangename temperaturen kun je de tijd goed doorbrengen op je terras of in een hangmat in de tuin. Hoewel de zonnestralen de eerste minuten heerlijk aanvoelen, is het toch fijn om voldoende schaduwplekken in de tuin te hebben. Zo kun je de hele dag door buiten zitten zonder een zonnesteek op te lopen. In dit artikel lees je op welke 6 manieren je meer schaduw kunt creëren. Welke optie spreekt jou het meeste aan?

1. Parasol

Het eerste wat in je opkomt, is waarschijnlijk een parasol. Het is een hele toegankelijke manier om direct een schaduwplek te creëren. Parasols zijn verkrijgbaar in allerlei soorten en formaten. Tegenwoordig zijn de moderne zweefparasols erg populair. Hierbij is het wel erg belangrijk dat je kiest voor een parasol van hoge kwaliteit en met een stevige voet. Anders kan het na een kleine windvlaag al aan de andere kant van de tuin liggen.

2. Terrasscherm

Met een terrasscherm kun je eenvoudig schaduw creëren zonder dat er ruimte van het terras verloren gaat. Er is namelijk geen parasolvoet of standaard nodig. Een terrasscherm (ook wel knikarmscherm of zonneluifel genoemd) wordt tegen de muur van je woning geplaatst. Je kunt het bedienen met een wandschakelaar, afstandsbediening, een app op je telefoon of gewoon met de hand. In tegenstelling tot een parasol is een stevig terrasscherm ook erg geschikt voor op een balkon. Daarnaast heeft het een luxe en moderne uitstraling.

3. Schaduwdoek

Een schaduwdoek is zonwerend en waterdicht. Je kunt het doek spannen tussen muren en palen of ophangen door middel van een speciaal frame. Een nadeel van schaduwdoeken is dat je het niet zo snel naar beneden kunt halen/kunt intrekken als bijvoorbeeld een terrasscherm. Bevestig het daarom erg stevig zodat het bestand is tegen een flinke windhoos.

4. Pergola

Wil je een knusse zithoek creëren achter in de tuin? Dan is een pergola wellicht een goede toevoeging. Je kunt de pergola dicht laten groeien met planten of er een doek onder hangen voor extra schaduw.

5. Overkapping

Natuurlijk kun je met een overkapping in de tuin ook genieten van koele schaduwplekken. Als je kiest voor een overkapping met glazen dak, mag je vanzelfsprekend de zonwering niet vergeten.

6. Beplanting

De laatste manier om meer schaduwplekken in de tuin te krijgen, is door veel grote bomen en planten te plaatsen. Op deze manier maak je het tegelijkertijd nog gezelliger en creëer je extra privacy in de tuin.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply