30

Leuke leds: 4 tips om meer sfeer te creëren met led verlichting

Led verlichting is goed voor het milieu en bespaart geld. Maar meestal wordt led niet direct geassocieerd met een heel gezellige of sfeervolle inrichting. Toch kan dat met de moderne led verlichting wel, want leds zijn de laatste jaren sterk veranderd. Wil jij je huis gezellig maken? Dan gebruik je deze 4 tips om sfeer te creëren met led verlichting.

1. Kies de juiste kleur en sterkte

Led verlichting werd voorheen eigenlijk alleen in wit geleverd. Maar tegenwoordig heb je ook de mogelijkheid om warm-wit of geelwit te kiezen. Verder zijn led lampen al snel te fel, dus daar moet je ook rekening mee houden. Het is meestal verstandig om meerdere lampen te bestellen en dan in de praktijk te kijken welke lichtsterkte het best past bij je interieur. Met de juiste kleur en lichtsterkte wordt je interieur meteen een stuk sfeervoller.

Gezellige lamp met warm-wit licht

2. Alle typen leds

Vrijwel alle lampensoorten worden nu uitgevoerd in een led-variant. Bij het ledloket vind je alle soorten leds die er zijn. Zo heb je led TL buizen, die geschikt zijn voor hobbyruimtes. Led spots zijn een prima vervanging van halogeenspots. En natuurlijk zijn er ook heel veel soorten ‘gewone’ led lampen die de ouderwetse gloeilamp of spaarlamp vervangen. Voor vrijwel elke fitting vind je led lampen. Je kunt dus gewoon kiezen voor de mooiste soort verlichting, want je vindt er altijd een geschikte led voor.

Gezellige verlichting in de keuken met led verlichting

3. Led strips en led kleuren

Led strips zijn geweldig om bepaalde dingen te accentueren. Zo kun je er bijvoorbeeld de trap mee verlichten. Maar het is ook heel mooi rond kunst aan de muur, onder de keukenkastjes of op andere plaatsen in huis. Je moet dan wel de goede led kleuren kiezen. Een RGB strip geeft koud licht af. Het zijn alleen de felle kleuren, waardoor ze wel handig zijn maar niet echt sfeervol. Een andere keus is WRGB. Dit type led strips heeft ook warme kleuren in het spectrum. Hiermee kun je bijvoorbeeld gewoon warm-wit of witgeel licht maken, maar eigenlijk kun je hier werkelijk alle denkbare kleuren mee maken. Geweldig om een warme sfeer in huis te creëren.

Led warm wit licht bij kerstboom

4. Led dimmen

Volgens sommige mensen kun je led verlichting niet dimmen. Ze hebben gelijk dat gewone dimmers inderdaad niet goed werken bij leds. Dat komt omdat die dimmers de hoeveelheid stroom naar de lamp beperken, maar omdat leds zo weinig stroom gebruiken werkt dat type dimmers niet. Toch kun je led wel dimmen. Er zijn speciale led dimmers die goed werken bij kleine spanningen. Verder zijn er ook led lampen met een ingebouwde dimmer. En slimme leds, die je op afstand kunt bedienen, zijn doorgaans ook heel goed dimbaar.

Dimbare led lamp

Led verlichting kan heel sfeervol zijn in huis. Je kunt het er echt gezellig mee maken. Bovendien is het ook nog eens beter voor het milieu én voor je portemonnee. Led verlichting is niet voor niets de meest populaire verlichting in Nederland!

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply