32

Lening zonnepanelen aftrekbaar?

Je huis verduurzamen, het is steeds meer een thema. Daarom kiezen veel mensen tegenwoordig voor zonnepanelen. Want zonnepanelen zijn niet alleen goed voor het milieu, je bespaart ook op je energiekosten. Alleen is de aanschaf van zonnepanelen nog altijd vrij duur. Je bent al snel € 5.000 tot € 10.000 kwijt. Als je dit geld niet hebt of wilt uitgeven, is een lening voor zonnepanelen een goede optie. Maar is een lening voor je zonnepanelen aftrekbaar?

Is een persoonlijke lening voor zonnepanelen aftrekbaar?

Wil je geld lenen voor zonnepanelen, dan heb je de keuze uit een persoonlijke lening en een doorlopend krediet. Beide leenvormen hebben zo zijn voor- en nadelen. Maar een persoonlijke lening is volgens ons de meeste geschikte manier om zonnepanelen te financieren.

Een persoonlijke lening is namelijk altijd aftrekbaar als je de lening gebruikt voor aankoop, verbouwing of onderhoud van je huis. Daarnaast is de rente van een persoonlijke lening op dit moment historisch laag. Omdat deze rente vast staat tijdens de looptijd, weet je ook nog exact waar je aan toe bent.

Tip! Soms is de rente van een persoonlijke lening ook aftrekbaar in box 3. In deze box wordt het eigen vermogen belast. Boven een bepaalde grens betaal je vermogensbelasting. Maar heb je een lening van minimaal € 3.000, dan mag je dit bedrag van je vermogen aftrekken. Je betaalt dan over een lager bedrag vermogensrendementsheffing.

Doorlopend krediet zonnepanelen niet aftrekbaar

Lening zonnepanelen aftrekbaar

Een doorlopend krediet is een veel flexibelere leenvorm, waarvan de rente echter niet fiscaal aftrekbaar is! Je spreek bij een doorlopend krediet een limiet af met je bank of kredietvertrekker. Tot dit limiet mag je vervolgens onbeperkt opnemen. De rente die je betaalt, is variabel en kan dus stijgen of dalen. Hierdoor weet je niet precies hoeveel je elke maand kwijt bent. Ook mag je afgeloste bedragen weer opnieuw opnemen. Het kan dus voorkomen dat je het doorlopend krediet onnodig lang aanhoudt.

Let op! Er zijn tegenwoordig ook enkele speciale groene leningen voor zonnepanelen. Hoewel de rentes van deze leningen wel laag zijn, moet je aan allerlei voorwaarden voldoen. Ook krijg je vaak een boete als je deze groene leningen tussentijds extra aflost. Bedenk dus goed wat voor jou belangrijk is!

Nóg meer besparen op je lening voor zonnepanelen

Wanneer je kiest voor een persoonlijke lening voor zonnepanelen is de rente dus aftrekbaar. Maar dat is niet de enige manier waarop je bespaart op je zonnepanelen lening. Door vooraf leningen online te vergelijken, bespaar je heel makkelijk honderden euro’s per jaar. Het aanbod leningen is namelijk groot en elke bank en kredietvertrekkers vraagt een andere leenrente. Dit verschilt soms wel 4%.

Tip! Via internet vergelijk je tegenwoordig heel simpel het grootste aanbod leningen. In één oogopslag zie je alle rentes van persoonlijke lening voor zonnepanelen. De laagste rente lening staat altijd bovenaan. Dat maakt besparen wel heel makkelijk!

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply