37

kies de juiste led lampen

 

 Het woord LED is een afkorting van ‘light-emitting diode’, in het Nederlands klinkt dat als  een’licht-emitterende diode’. Een LED is een halfgeleider die licht geeft als er stroom doorheen loopt. Ledlampen zijn opgebouwd uit een groep leds. De kenmerken van deze leds bepalen gezamenlijk de lichtstroom, de lichtsterkte, de kleurweergave en de stralingshoek ervan.
Een paar belangrijke weetjes als je een ledlamp gaat aanschaffen:

1. de helderheid van een led lamp

Een ledlamp heeft een andere hoeveelheid Watt nodig dan een gloeilamp. Dit komt omdat een gloeilamp warmer wordt dan een ledlamp. Hierdoor  kost het meer watt om dezelfde hoeveelheid licht te geven en is een ledlamp dus een stuk goedkoper in gebruik.
De helderheid van een lamp drukt men uit in Lumen. Door te kijken naar de hoeveelheid Lumen die een lampen uitstraalt, kun je lampen met elkaar vergelijken. In het volgende schema kun je het vergelijken met elkaar en krijg je meer inzicht in de helderheid en weet je welke je kunt aanschaffen. Uiteraard zijn er ook dimbare ledlampen en kun je op deze manier zelf je helderheid bepalen.
led verlichting

de helderheid van de ledmlamp via cpc 

2. de fitting van de led lamp

In een lamp kun je een lamp in de fitting zetten. Als een lamp een E14 fitting heeft, dan kunt er alleen een E14 lamp in doen. Er zijn veel verschillende fittingen, een overzicht:

led lampen

fittingen van de lampen

3. de kleurtemperatuur van de led lamp

Als je een lamp aanschaft is de lichtkleur erg belangrijk. Wil je warm (geelachtig) licht of het koude (blauwachtig) licht. Deze lichtkleur wordt gemeten in graden Kelvin (°K). De meest voorkomende kleurtemperaturen zijn:

  • 2700K = Erg warm wit, voor een relaxte en intieme sfeer thuis.
  • 3000K = Warm wit, dit is aangenaam voor je ogen waardoor je goed kunt werken op bv. kantoor.
  • 4000K = Koel en scherp wit licht. Dit is ideaal voor werkomgevingen zoals magazijnen enz.
  • 6500K = Daglicht, dit is prettig in ruimtes waar alles duidelijk zichtbaar moet zijn zoals fabrieken

 

4. de stralingshoek van de led lamp

De stralingshoek van een lamp is de hoek waarin het licht verspreid wordt. Deze hoek wordt gemeten in graden. Bij een kleinere stralingshoek wordt de lichtsterkte groter terwijl de lichtstroom niet verandert. Bij de aanschaf van je lamp kun je hier dus rekening mee houden… Op de doosjes vind je de volgende omschrijvingen:
– Smal (16 graden – 30 graden)
– Gemiddeld (31 graden – 50 graden)
– Breed (51 graden – 100 graden)
– Erg breed (meer dan 100 graden)

5. het energieverbruik van de led lamp

De energie efficiëntie is een energiebeoordelingslabel het geeft het efficiëntie bereik weer van de verlichting en de compatibiliteit van de lampen op de markt. De schaal loopt van A+++ (erg efficiënt) tot E (minst efficiënt). Vor verlichting baseren ze dit op de Lumen output en het wattage. Je begrijpt: hoe efficiënter de lamp, hoe beter de energiebeoordeling van de lamp is.

Ik hoop dat jullie nu genoeg weten om de juiste led lamp aan te schaffen voor in je interieur. Het scheelt veel geld om dit goed door te voeren en aan te passen. Go for it!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply